Västgötaspets

Västgötaspets är en svensk boskapsvaktande hund som kommer från Västergötland. Hunden trivs på familjegården och är utmärkta väktare med sin beskyddande natur och sitt skarpa hörselsinne. 

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Västgötaspets hundar är ökända för sitt vakthundbeteende, som kan tränas att hålla ett öga på både barn och boskap. Dessa hundar är i allmänhet godmodiga, men kan vara ganska envisa när det passar dem. Ägare av dessa hundar bör träna dessa dem med tålamod, fasthet och konsekvens för att undvika problem senare i livet.

Västgötaspets som familjehund

Är det en bra familjehund?

Det är en hundras som är energisk och intelligent. Hundarna är utmärkta med barn eftersom deras natur är att vara beskyddande. 

Dessa hundar kan ibland vara ganska envisa, men detta personlighetsdrag kan tränas bort från dem innan de når vuxen ålder. 

Hur är det att äga en Västgötaspets?

Västgötaspetsarna är i allmänhet godmodiga, men kan vara ganska envisa när det passar dem. Ägare av västgöthundar bör träna dessa djur med tålamod, fasthet och konsekvens för att undvika problem senare i livet.

Västgötaspets fakta

Hur länge lever Västgötaspets?

Hundrasen lever vanligtvis mellan 10 och 14 år.

När är Västgötaspets fullvuxen?

Hundarna är vanligtvis fullvuxen när de är 1 år gamla.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

De har bruna ögon.

Vad har Västgötaspets för vikt?

Hunden väger vanligtvis mellan 13-21 kg.

Vilka färger har Västgötaspets?

Hundrasen kan ha vilken färg som helst, men de vanligaste är svart och brun.

Är en Västgötaspets allergivänlig?

Nej, en Västgötaspets är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Västgötaspets för personlighet och temperament?

Hundarna har vanligtvis en beskyddande natur och ett skarpt hörselsinne. De är notoriskt goda vakthundar med en naturlig instinkt för att se till att både barn och boskap är säkra. 

Västgötaspetshundar är i allmänhet godmodiga, men kan vara ganska envisa när de känner för det. Hundägare bör träna dessa hundar för att undvika problem senare i livet genom att vara bestämda och konsekventa när de tränar hundarna från ung ålder.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundrasen kan ses med olika pälsar i Västergötland, såsom grov och slät päls. Västgöttiska hundar med grov päls behöver mindre grooming än sina motsvarigheter med slät päls.

De med slät päls behöver mer borstning eftersom de fäller mer. Dessa hundar kommer också att behöva borstning och trimning av pälsen och naglarna regelbundet för att bibehålla kroppens och hårpälsens friska utseende.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hundrasen behöver regelbunden trimning.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundrasen fäller måttligt, men lite mer än andra hundar.

Hur ofta bör man motionera en Västgötaspets?

Det är en hund som behöver regelbunden motion för att behålla en god hälsa, men att ta med din Västgötaspets på vandringar eller delta i agilitytävlingar är inte det enda sättet för den att få den nödvändiga fysiska aktiviteten.

Dessa hundar är naturliga jägare som behöver gott om utrymme för att springa runt, så försök att ge dem dagliga långpromenader två gånger varje dag, exklusive helgerna då de behöver mindre vila. Västgöta gynnas också av att leka bollfångst, hämta en pinne med en annan, leka dragkamp och tänker så här ungefär en timme varje dag.

Ursprung och historia

Vad har Västgötaspets för ursprung och historia?

Västgötaspets har sitt ursprung i Västergötland. Det är en svensk boskapsvaktande hund som trivs på familjegården och är utmärkta väktare med sin beskyddande natur och sitt skarpa hörselsinne.

Västgötaspets valp

Vad kostar en Västgötaspets valp?

En Västgötaspets valp brukar kosta mellan 15000-27000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

De kan få upp till 4 valpar per kull.

Västgötaspets pris

Vad är det för pris på Västgötaspets?

Ett genomsnittligt pris på Västgötaspets är ca 15000-27000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Västgötaspets uppfödaren finns.

Västgötaspets uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Västgötaspets?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Västgötaspets omplacering

Hur hittar man en Västgötaspets för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Västgötaspets omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Västgötaspets.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Västgötaspets intelligent?

De är kända för att visa stor intelligens och inlärningsförmåga om de får lära sig korrekt lydnad från tidig ålder.

Är hunden lättlärd?

Hundrasen bör tränas tidigt för att bilda ett starkt band med sina ägare för bästa resultat. Hundarna är ökända för att vara envisa när de vill ha sista ordet. Västgötaspetshundar som lyssnar så småningom kommer att lyssna bra, men det tar tid – tålamod, fasthet och konsekvens är nyckeln till ett framgångsrikt hundträningsprogram.

Är en Västgötaspets skällig?

Hunden har en hög nivå av skällande som ofta förknippas med deras tyska härkomst. De avlades ursprungligen för att vara boskapsskötare och hade en hög röst för att varna herdarna för inkräktare på natten, men de utvecklade också ett rykte om att vara goda vakthundar som varnar sina familjer för potentiella faror.

Andra relaterade sidor