Mops

Mops är en av de mest kända hundraserna och även Englands nationalhund. Få reda på om mopsar är vänliga eller inte, deras färger, livslängd och mycket mer i den här mopshundsguiden.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Mops som familjehund

Är det en bra familjehund?

Mopsar är underbara familjehundar, så länge de får mycket skötsel. De är mycket intelligenta och känsliga valpar som behöver mycket uppmärksamhet.

Mopsar är så roliga när de är små valpar, men när de blir äldre och större kan du märka att de ibland kan vara lite envisa och lynniga. Särskilt yngre mopsar behöver mycket motion eftersom valparna lätt går upp i vikt. Håll noga koll på deras kost för att se om de får den näring som mopsvalpar behöver för god hälsa och överutfodra dem inte!

Hur är det att äga en Mops?

Mopsar är en busig blandning av pompositet och mopsighet och är en massa personlighet i ett litet paket. Med några få undantag tenderar de att vara vänliga, charmiga och toleranta valpar som älskar sällskap från alla åldrar. Dessutom har de i åratal avlats fram för att ha ett robust immunförsvar, vilket innebär att de flesta genetiska sjukdomar är extremt sällsynta hos rasen. De är också en extremt långlivad ras med många mopsar som lever upp till 20-årsåldern.

Mops fakta

Hur länge lever Mops?

Hundens livslängd är 12-15 år.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Den kan ha blå, bruna eller båda ögonen.

Vad har Mops för vikt?

En mopshund kan väga mellan 6 och 8 kg.

Vilka färger har Mops?

De vanligaste färgerna falurött och svart.

Är en Mops allergivänlig?

Nej, en Mops är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Mops för personlighet och temperament?

De är generellt sett snälla, vänliga och sällskapliga. De är också lätta att träna och vill gärna vara till lags, vilket gör dem till utmärkta familjehusdjur.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Mopsar kräver minimalt med grooming. Borsta eller kamma en gång om dagen för att underhålla hundens päls. Torrborstning eller torkning med handduk är också bra eftersom mopsar inte gillar vatten. Bada hunden vid behov och se till att använda ett hundvänligt schampo.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Som tur är behöver hunden inte klippa sin päls för ofta. Om den har hår som är matt, måste du dock trimma det så att det är mindre sannolikt att det trasslar ihop sig och orsakar en infektion.

Hur ofta bör man motionera en Mops?

Motionera din hund minst 60 minuter varje dag.

Ursprung och historia

Vad har Mops för ursprung och historia?

Mopshunden har sitt ursprung i Kina och var en erkänd ras redan på 800-talet e.Kr. Hundrasen har ett rundare huvud som är stort med en rak nos. Mopsen har en bred uppsättning ögon som vanligtvis är mörkbruna i färgen. De har långa, puffiga öron som hänger nära kinderna. På 1500-talet blev denna ras populär bland européer som fann dem mycket attraktiva på grund av deras kompakta kropp och apliknande ansikten. De sägs ha introducerats till Europa från Kambodja, där de hade hållits som husdjur i många år.

På 1700-talet figurerade mopsar ofta i doge-målningar och mopsar förekommer fortfarande i många konstverk i dag.

Mops valp

Vad kostar en Mops valp?

En Mops valp brukar kosta mellan 16000-22000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

De flesta får mellan en och sex valpar åt gången, men vissa kan få så många som tolv.

Hur är en Mops valp?

Mopsar är intelligenta, kärleksfulla djur med en vacker svart sammetspäls. De är också en av världens smartaste hundar och kan lära sig en mängd olika trick och hundsporter. De behöver mycket motion så de bör alltid ha en plats att springa på. Hundrasen tål inte värme så bra så de bör aldrig vara ute för länge på sommaren eller lämnas i en parkerad bil.

Mops pris

Vad är det för pris på Mops?

Ett genomsnittligt pris på Mops är ca 16000-22000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Mops uppfödaren finns.

Mops uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Mops?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Mops omplacering

Hur hittar man en Mops för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Mops omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Mops.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Mops intelligent?

Mopsar är lekfulla och intelligenta, men de är inte de smartaste av alla. De har varit kända för att ha svårt att lära sig nya trick. De är mest kända för att vara hundar som kräver lite underhåll.

Är hunden lättlärd?

Mopsen är mycket intelligent och tycker om att göra sin ägare nöjd. De är mycket lätt att träna och har generellt sett ett gott temperament. De gillade att lära sig tricks i cirkusföreställningar när de var populära husdjur på 1700-talet, och de gillar fortfarande att uppträda i dag.

Är en Mops skällig?

Mopsar är en mycket högljudd ras. De har ett högt skällande som låter ungefär som ett mänskligt barns skrik.

Andra relaterade sidor