Koksaltlösning – Så gör du din egen

koksaltlösning recept

Vi har gjort en guide för dig som vill lära dig hur man gör koksaltlösning och hur och när du kan använda den med bra resultat på människor och djur.

Vad är koksaltlösning?

Koksaltlösning är en blandning av natriumklorid (rent salt) och destillerat vatten. Man kallar ibland koksaltlösning för fysiologisk saltlösning. Då har den precis samma salthalt som vi har i kroppen.

Koksaltlösning används till sårtvätt

Du kan använda koksaltlösning du köpt på apoteket enligt anvisningarna på förpackningen. Många använder det istället för tvål och vatten när ett sår ska tvättas. Det är dessutom ett bra alternativ när man inte har tillgång till rinnande vatten men behöver ha med sig sårrengöring. Koksaltlösning kan till exempel vara bra att ha till rengöring efter att man gjort hål för en piercing eller ett örhänge och behöver tvätta sig ofta för att minska infektionsrisken. 

Om du har ett infekterat sår ska du ta hand om det i samråd med någon som har en sjukvårdsutbildning. Koksaltlösning kan användas till att spola rent ett sår men du kan också behöva bakteriedödande sårtvätt med till exempel klorhexidin. Du kan köpa antibakteriella medel receptfritt på apoteket och även få instruktioner om hur de ska användas. Enbart koksaltlösning är sällan tillräckligt, även om salt är känt för att kunna hämma bakterietillväxt. 

Fördelen med koksaltlösning är just att du kan tvätta ett sår när det är färskt, för att få bort det värsta innan du skaffar ett bättre medel för sårtvätt. Men ibland kan det faktiskt räcka med vanlig koksaltlösning. Kontakta alltid sjukvårdsupplysningen eller en veterinär om du är osäker.

Kan man göra koksaltlösning själv?

Ja, du kan göra egen koksaltlösning hemma och det är mycket enkelt. Om du har en hund eller en katt är det smidigt att själv kunna göra koksaltlösning då behovet uppstår.

Har du ett kryddmått och ett decilitermått hemma är det enkelt att blanda koksaltlösning med rätt proportioner av salt och vatten. Ett kryddmått salt blir nämligen lagom om det blandas med en deciliter vatten. Har du inget kryddmått kan du istället koka upp en halv liter vatten och tillsätta en tesked salt.

Vattnet ska koka ett tag. Koksaltlösningen kan sedan användas när den svalnat. Koksaltlösning kan sparas i kylskåp, dock inte mer än ett dygn. Observera att du inte kan använda vilket salt som helst utan det ska vara ren natriumklorid utan jod eller andra tillsatser. Rosa bergssalt passar inte till koksaltlösning.

Koksaltlösning går väldigt fort att göra. Om du behöver använda den direkt är det en bra idé att låta koksaltlösningen svalna i ett vattenbad. Du bör inte avstå från att koka vattnet först.

Det mest exakta receptet på koksaltlösning är att det ska vara 0,9 mg salt per ml vatten. Det ska alltså vara 0,9% natriumklorid i koksaltlösning.

Gör koksaltlösning så här

  1. Häll vatten i en ren kastrull. Lägg i 1 krm salt till 1 dl vatten.
  2. Efter att det kokat upp – ta bort från plattan och låt den svalna.
  3. Använd koksaltlösningen när den svalnat. Du kan förvara den i kylskåp, men dock inte mer än ett dygn.

Kom ihåg att alltid tvätta händerna i samband med att du hanterar lösningen så att du inte tillför bakterier till den.

Koksaltlösning för hund

En hund är inte försiktig med sår på samma sätt som en människa och kan göra det värre genom att riva i det. Hundens saliv har visserligen antimikrobiella egenskaper men hundar kan också ha bakterier i munnen som förvärrar ett sår. Därför är det bra att rengöra en sårskada med koksaltlösning så att du i alla fall får bort synlig smuts. 

Koksaltlösning har ungefär samma användningsområde för hundar som för människor. Koksaltlösning kan även användas i hundars ögon om de behöver rengöras. Det är dock ingen mirakelkur och har din hund fått ett lite djupare sår bör du omedelbart åka in till veterinären efter att ha lagt över en gasbinda.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Koksaltlösning för katt

När du blandar koksaltlösning till en katt är det extra viktigt att den har rätt salthalt. Har den inte det kommer det att svida och då får du räkna med att katten protesterar kraftfullt mot behandlingen.

Oavsett om du rengör ett sår med koksaltlösning på en hund, katt eller människa är det viktigt att hälla på rätt sätt. Det hjälper dig också att komma åt med koksaltlösning i kattens näsa eller ögon. Har du en flaska med pip är det lätt att få till en stråle med lagom tryck. Glöm bara inte att desinficera den.

Andra användningsområden för koksaltlösning

Förutom rengöring av sår finns det andra tillfällen då koksaltlösning kan komma till användning:

  • Är du utan linsvätska kan koksaltlösning vara ett alternativ för transport, men inte rengöring av linser. Optiker framhåller att koksaltlösning bara är en nödlösning och att vanlig linsvätska har fler ingredienser än salt och vatten.
  • Kan man ha koksaltlösning i ögat? Ja, du kan skölja ögonen med koksaltlösning. Det svider mindre än när du använder vanligt vatten.
  • Använd koksaltlösning och nässköljare om du är täppt i näsan.
  • Drick koksaltlösning om du lider av vätskebrist och har svettats mycket. Kontakta dock alltid vården vid misstänkt vätskebrist.

Många väljer att gurgla med koksaltlösning när de har ont i halsen eller börjar bli förkylda. Det är en huskur som möjligen kan hjälpa men inte ett alternativ till att söka vård.

Koksaltlösning

Koksaltlösning är bra att ha och lätt att göra själv när till exempel du eller ett husdjur har fått ett sår. Om det är rätt att använda koksaltlösning, utifrån vad du vill uppnå, kan vara svårt att avgöra. Även om koksaltlösning är bra till mycket finns det en risk att man tror att man löst ett problem fastän man inte har det. Kontrollera med en sakkunnig om det räcker med koksaltlösning och var beredd på att det kan krävas mer.

Andra relaterade artiklar

Info