Labrador

labrador hund svart

Skaffa en labrador om du vill ha en social hund som är känd för att vilja lyda sina ägare. Hunden är klok och flexibel, och med träning blir den en nära kamrat under hela livet.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Labrador som sällskapshund

Om du väljer att köpa en labrador får du en hund som är lätt att dressera och som är känd för att lyda de kommandon hundens ägare ger. Hunden är omtyckt både i ensamhushåll och bland barnfamiljer, tack vare att den är glatt inställd till människor och väldigt sällskaplig. Att välja en labrador valp när du funderar på att köpa hund är att ge dig själv en trogen följeslagare som gärna hjälper dig att bära på både det ena och det andra, samtidigt som den är anpassningsbar och enkel att ta hand om. Hunden följer gärna med på aktiviteter och ser sig själv som en naturlig del av den flock som du och din familj tillsammans utgör.

Labrador fakta

  • Labrador vikt: 25–36 kilo
  • Labrador motion per dag: 1–2 timmar
  • Vad kostar en labrador: 15 000–20 000 kronor
  • Labrador livslängd: 10–12 år
  • Ursprung: Kanada / Newfoundland
  • Mankhöjd: Labrador tik 55–56 cm, labrador hane 56–57 cm
  • Färger: brun labrador, svart labrador och gul labrador
golden labrador gul hund

Labrador temperament och beteende

Ursprungligen tror man att labrador retriever användes för att hjälpa fiskare att simma iland med förtöjningsrep när båten skulle lägga till. Rasens lydnad och mångsidighet fascinerade engelsmännen som sedan tog den med sig till England för att fortsätta aveln och för att använda rasen som jaktlabrador. De fiskare som använde labradoren när de var ute till sjöss kan spåras till Kanada. Nu räknas hundrasen som hemmahörande i Newfoundland, eftersom det var där man avlade fram den labrador vi känner till idag.

Labrador för jakt

Det är vanligt att man kombinerar labrador och jakt. Labradorer är duktiga apportörer och hämtar gärna småvilt, på samma sätt som de också gärna apporterar pinnar, om de inte används för just jakt. Utöver att hunden används för jakt är den numera också en av våra allra mest populära familjehundar. Mycket av det har att göra med ett glatt humör och en ras som är tacksam både för mer erfarna hundägare och för förstagångsägaren.

Vidare är hunden labrador också mycket intelligent och vill gärna få använda sin hjärna. Den passar därför lika bra till att göra personsökningar som till att hämta tidningen eller träna lydnad. Lynnet är i stort sett likadant för alla hundar inom rasen, oavsett om man diskuterar en renrasig labradors temperament eller en labrador blandras.

Labrador egenskaper

På samma sätt skiljer sig inte en brun labradors temperament mot det temperament en golden labrador har, utan det handlar snarare om hur hunden blivit framavlad. Ibland pratar man däremot om skillnaden mellan jaktlabrador och labrador, men då syftar man snarare till kroppsbyggnaden. En labrador avlad för jakt är ofta smidigare och har ett smalare huvud än en labrador för utställning.

Labrador sjukdomar och skötsel

Labradoren är en rätt så frisk hundras. Problemområden som kan behöva belysas är deras höfter och armbågar. Det föreligger också en risk för fetma om djuret inte får den motion som behövs. Vidare kan djuret också drabbas av ögonsjukdomen PRA, som är ärftlig.

Labrador motion

För att en labrador ska må bra behöver den en hel del motion. Det är också fördelaktigt att kombinera motioneringen med att ge hunden uppgifter, exempelvis genom att träna apport. Det område där en labrador däremot inte kräver speciellt mycket skötsel är när det kommer till pälsen. Oavsett om du har en långhårig labrador, en grå labrador eller en labrador retriever i svart är pälsen smutsavvisande i sig självt. Det du däremot kan välja att göra är att borsta djuret med en borste som har gummipiggar, speciellt under de perioder när den fäller.

Det finns även speciella schampon du kan använda om du vill tvätta din hund. Du kan använda samma schampo när du har bruna labradorvalpar eller om du har en vuxen labrador i svart. Pälsfärgen är således inte beroende av ett specifikt schampo. Värt att tänka på är att det inte är rekommenderat att använda schampo några dagar innan du ska gå på utställning med hunden eftersom din labrador retriever då kan få en annan struktur och lyster i pälsen under några dagar.

När är en labrador fullvuxen?

Man brukar räkna att en labrador blir fullvuxen när den har fått sin fulla mankhöjd. Det kan inträffa från det att hunden är 6 månader. De flesta hundar har nått sin vuxna mankhöjd innan de är 15 månader, men det finns undantag. En liten labrador kan växa ända tills den är två år. 

Labrador valp

De flesta labradorvalpar är relativt enkla att uppfostra och dressera förutsatt att man utmanar deras intellekt och tränar dem regelbundet. När du har en labrador retriever valp behöver du börja med att bygga upp ett band mellan dig och hunden, så att ni blir ett team. I början är det också viktigt att man uppmuntrar till lek och lär känna varandra för att den framtida träningen ska fungera smärtfritt.

Hur lång tid det tar innan labradorvalpar blir rumsrena beror på. Labradorens ålder kan vara allt från några månader upp till ett halvår innan den är helt tränad för att visa när den behöver utföra sin behov. Allt beror på hur du tränar din labrador retriever valp. 

Som hundägare ska du se till att din labrador får vaccin mot hepatit, parvo och valpsjuka. Det är också klokt att i ett så tidigt stadium som möjligt teckna en försäkring för hunden ifall olyckan skulle vara framme.

Labrador pris

Genomsnittspriset för en labradorvalp 2022 är på ungefär 15 000–20 000 kronor. Det finns ett antal saker som påverkar en labrador valps pris. Först och främst handlar det om aveln, det vill säga om hunden avlats fram som jakthund eller som utställnings/sällskapshund. Generellt sett är också en labrador golden retriever mix billigare än en renrasig hund med fin stamtavla. Det innebär exempelvis att en pudel labrador kan bli billigare än en renrasig svart labradorvalp.

Däremot kan man inte påstå att färgen på hunden överlag påverkar priset. En labrador retriever i brunt kostar som regel varken mer eller mindre än en svart labrador retriever eller en labrador i silver, utan det är andra faktorer som avgör kostnaden för hunden.

Labrador uppfödare

Hos Svenska Kennelklubben kan du hitta rasdata om labrador hundar, och även läsa mer om rasstandarden. När du vill hitta labradorvalpar 2022 kan du vända dig till Labrador Retrieverklubben. De har ett register över uppfödare som är godkända enligt LRK:s kriterier. Det finns relativt många godkända uppfödare i Sverige, så att hitta en labrador retriever valp i svart, eller i någon annan färg som du gärna vill ha, är ganska enkelt gjort.

Labrador som första hund

Om du inte har haft hund tidigare och funderar på en labrador retriever kan den vara ett bra val. Var dock beredd på att lägga ner den tid som krävs på lydnadsträning. Om du har den tid som behövs på att träna valpen när den är liten kommer du sedan i vuxen ålder ha en mycket trogen kamrat som följer dina kommandon direkt.

Som första hund är labradoren också tacksam för att den inte kräver så mycket pälsvård och för att den inte har speciellt många vanliga sjukdomar som den brukar drabbas av. Det som är viktigt att avgöra innan du köper en labrador är om du verkligen har den tid som behövs på att aktivera och motionera hunden. Eftersom en labrador är en stor och robust hund behöver den få fysisk stimulans, men den behöver även utmanas intellektuellt.

Om du vill ha en labrador men inte känner dig tillräckligt kunnig inom hur du ska träna din hund kan det vara rekommenderat att gå på en valp- eller lydnadskurs. Under kursen får du konkreta verktyg för hur du ska träna din hund på ett bra sätt, och du får dessutom hjälp att skapa grunden för en bra relation till ditt nya husdjur. Oavsett vilken hundras du väljer att köpa behöver du naturligtvis avsätta tillräckligt mycket tid, speciellt när hunden är valp. Från en labrador kommer du också få tillbaka tusenfalt mer när den sedan blir vuxen och en självklar familjemedlem.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

Info