Bichon Havanais

bichon havanais hund

Bichon Havanais är en sällskaplig, energisk och nyfiken liten hundras som trivs bäst när den får vara nära sin familj. Hunden är en trogen följeslagare i vått och torrt, och ses som allergivänlig.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Bichon havanais som sällskapshund

Hunden bichon havanais kommer ursprungligen från Medelhavsområdet, varifrån den togs med till Kuba. På Kuba fortsatte man avla fram varianter av rasen och den blev mycket uppskattad som sällskapshund hos aristokratin. Det här är således en hundras som är specifikt framtagen för att vara just en sällskapshund, vilket gör att den också passar utmärkt som familjehund.

Hundrasen anses vara en av de som passar väldigt bra tillsammans med barn. Det är ändå viktigt att man vänjer hunden vid barn och människor så att den lär sig vilken plats den har i flocken och att även barnen är självklara delar av familjen. Hunden tycker inte om att vara ensam för långa stunder i taget utan föredrar att ha sällskap. Därför är det viktigt att du som ägare ser till att en bichon havanais inte måste vara ensam hemma för länge, då kan den bli olycklig.

Bichon havanais fakta

  • Vikt bichon havanais: 3–6 kilo
  • Bichon havanais storlek: 23–27 cm i mankhöjd
  • Bichon havanais livslängd: 13–15 år
  • Bichon havanais ursprung: Medelhavsområdet och Kuba
  • Bichon havanais mat: små portioner flera gånger om dagen
  • Bichon havanais färger: Bichon havanais vit, bichon havanais brun, bichon havanais svart, bichon havanais sobel, bichon havanais creme, bichon havanais havannabrun, bichon havanais beige, bichon havanais grå, bichon havanais rödsobel

Bichon havanais egenskaper

Bichon havanais trivs med att stå i centrum. Det här är en livlig och nyfiken hund som vill vara med där det händer. Till hundens personlighet hör att en bichon havanais trivs tillsammans med människor, den tycker också om främlingar och går bra ihop med både katter och andra hundar. 

Bichon havanais är en synnerligen klok och intelligent hundras. De vill gärna vara sina ägare till lags och tycker om att få lära sig nya saker. Det här är starkt ihopkopplat med deras andra egenskaper, att de är väldigt sociala och kräver uppmärksamhet. Om en bichon havanais är skällig kan det bero på att den får för lite uppmärksamhet och använder sitt skall för att känna att de blir sedda. 

Många som funderar på den här hundrasen väljer ofta mellan en bichon havanais eller bichon frisé. Här kan det vara bra att känna till att jämfört med bichon frisé så är en havanais mer gosig och kelsjuk. Havanaisen har en något mjukare framtoning och är inte lika självständig som en frisé. Det gör att havanaisen är väldigt passande för den som njuter av sällskapet och gärna vill ha en hund som tycker om närhet. Det är nämligen inte ovanligt alls att en bichon havanais gärna hoppar upp bredvid en i soffan för att känna värmen från sin husses eller mattes kropp.

Bichon havanais sjukdomar

Hunden havanais kan få problem med lösa knäleder. Andra fysiska sjukdomstillstånd som kan drabba rasen är ögonproblem. För att undvika att ögonproblem förs vidare i aveln testar man numera alla hundarna för både ögon- och hjärtsjukdomar innan uppfödarna använder dem för avel.

Bichon havanais pälsvård och skötsel

En bichon havanais behöver mycket pälsvård. Det är inte alltid nödvändigt att klippa en bichon havanais, men man behöver tvätta hunden en gång varannan vecka. Den måste också kammas regelbundet. När en bichon havanais blir ungefär 1,5–2 år byter den till vuxenpäls och då behöver man kamma pälsen varje dag.

En risk med att inte ge hunden den pälsvård den behöver är att det kan uppstå tovor. De här tovorna är ofta svåra att reda ut, plus att det kan vara smärtsamt för djuret. Om det ändå uppstår tovor kan det vara nödvändigt att ta till saxen för att få en kortklippt bichon havanais.

Även fast det egentligen inte är nödvändigt att klippa pälsen kan det således uppstå tillfällen när man är tvungen att göra det. Då brukar man rekommendera en bichon havanais klippning där pälsen klipps ner till runt 1–3 centimeter. När en bichon havanais blivit klippt på det här sättet brukar risken för tovor vara mindre i flera månader framöver. Även fast du har en bichon havanais som är korthårig kan du välja att låta pälsen vara längre på utvalda delar av kroppen. Vanligt är att man lämnar pälsen på svansen och vid öronen något längre än på resten av kroppen.

Även om du har en bichon havanais som inte är klippt kan det ibland hända att du behöver trimma lite runt ögonen. Ibland blir pälsen så lång där att det blir svårt för hunden att se. Om du ska klippa en bichon havanais runt ögonen ska du alltid använda en vanlig sax, inte en apparat. Detta för att hunden inte ska riskera att skadas ifall att den rör sig under behandlingen. Du har bättre kontroll med en vanlig sax än med en trimmer. 

Används hunden för utställning behöver du tänka mer på pälsvården än vanligt. En bichon havanais som är kortklippt och används för utställning behöver ha en väldigt jämn klippning. I sådana fall är trimmern ett bättre val än sax.

Bichon havanais motion

En bichon havanais tycker om att röra på sig och behöver runt en halvtimmes motion per dag. Den blir inte trött av att leka i trädgården utan behöver få röra på sig mer än så. Det går bland annat bra att ta med den på lugna promenader, eller att aktivera den genom agilityträning.

Bichon havanais allergi

Man brukar säga är bichon havanais är en allergifri hund. Många pälsdjursallergiker klarar av att vara i närheten av den här rasen utan att få en allergisk reaktion.

Bichon havanais valp

Bichon havanais valpar behöver grundläggande träning i lydnad. Eftersom rasen gärna vill lyda sina ägare är den väldigt lätt att uppfostra, så länge man är tydlig i sina kommandon. Hunden lyssnar bäst till lugna och bestämda röster.

När man tränar en valp kan det ibland hända att den vill bryta sig loss och göra andra roliga saker. Då kan du som ägare ta den i famnen och hålla fast den. När den börjar slappna av kliar du den lugnande i pälsen, och när du märker att den blivit trygg och lugn kan du fortsätta träningen. 

Om du har en valp behöver du vara noga med rätt kosthållning, vilket förstås också gäller för vuxna hundar. En bichon havanais vikt kan skena om du ger den för stora matportioner. Ge hellre små portioner flera gånger om dagen än riktiga skrovmål två gånger.

Bichon havanais pris

Priset för en bichon havanais valp 2022 ligger på runt 20 000 kronor. Om hunden ska användas för utställningsändamål eller för avel i framtiden blir priset högre. Om hunden istället enbart ska vara sällskapshund kommer den kosta lite mindre.

Bichon havanais uppfödare

Det finns flera uppfödare av bichon havanais i Sverige. Om du vill hitta en uppfödare med aktuella kullar kan du besöka Bichon Bolognese & Havanais Club. Om det inte annonseras några kullar just nu kan du också ta kontakt direkt med en uppfödare för att få information om när de förväntas valpar, eller för att ta reda på om de har någon bichon havanais för omplacering.

Bichon havanais som första hund

Hundrasen bichon havanais är väldigt tacksam att ha som första hund. Mycket av det beror på att hunden så gärna lyder, och att den är så sällskaplig som den är. Med en bichon havanais får du en hund som gärna följer dig vart du än går. Det är en fördelaktig ras att träna såväl lydnad som agility med. 

Om några bichon havanais nackdelar ska nämnas är det att pälsvården kan vara tidskrävande, och att en hund som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet kan föra en hel del oväsen. Lyckligtvis är det här sådana saker du som ägare själv kan påverka genom att se till att avsätta den tid som behövs på omvårdnad och sällskap.

Via rasklubben kan du även få mer information om hur det är att skaffa en mini bichon havanais, alltså en valp. Du hittar kontaktuppgifter till informatörerna om rasen här.

Vanliga frågor och svar

Har bichon havanais underull?

Pälsen på bichon havanais är extra mjuk och sitter bra. Själva pälsen består av underull och färgerna på hunden kan variera brett.

Hur mycket kostar en bichon havanais?

Priset för en Bichon Havanais valp är ca 20 000 kr, men det kan variera beroende på vart i landet uppfödaren befinner sig och om det är en utställningshund eller sällskapshund.

Vad betyder bichon havanais?

En bichon havanais är en liten sällskapshund som blivit populärare med åren. Ursprungligen fördes den från spanska ön Teneriffa till Kuba, där den snabbt blev uppskattad och avlades fram till den uppskattade hundras vi har idag.

Andra relaterade sidor

Info