Hovawart

Hovawarts är ingen typisk hundras. De är lojala, intelligenta hundar och har en viss glimt i ögat. Hovaword råkar också vara en av de mest populära hundraserna idag. De har funnits i århundraden, men det var inte förrän på 1900-talet som aveln av Hovawards verkligen tog fart.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Valparna är vackra och det går inte att förneka att de är den perfekta följeslagaren för alla familjer. Hovawartägare vet detta alltför väl – hundrasen knyter sig intensivt till sina familjemedlemmar och leker med dig tills du inte orkar mer.

Hovawart som familjehund

Är det en bra familjehund?

Det är en bra familjehund eftersom det är en människoorienterad hundras. Hundarna älskar att träffa nya människor och blir galna när de ser dem. De kommer att göra allt för att se till att du vet hur glada de är att se dig. 

Dessa hundar kommer bra överens med andra djur och barn och tar ivrigt emot all uppmärksamhet de får från alla i familjen.

Hur är det att äga en Hovawart?

Hundarna är uppfödda för att jaga, spåra, peka och hämta. De har ett skarpt luktsinne, en utmärkt hörsel och en skarp syn. 

Hunden har också en fantastisk intelligens som kan användas för många ändamål. Denna underbara hund är inte det bästa valet om du bor i en lägenhet eller bostadsrätt med små utrymmen eftersom det är mycket aktiva hundar som kräver mycket motion. Hovawarts behöver utrymme för att springa och leka.

Hovawart fakta

Hur länge lever Hovawart?

De kan leva mellan 13 och 15 år. Hundrasen anses vara relativt friska hundar på grund av sin långa livslängd.

När är Hovawart fullvuxen?

Valpar kan vara fullvuxna vid olika tidpunkter. De når vanligtvis full storlek vid 12-18 månaders ålder, beroende på föräldrarna och hundarnas individuella utveckling.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Deras ögon finns i olika färger – från ljusblått till mörkbrunt. Ögonfärgen beror ofta på vilken pälsfärg de har.

Vad har Hovawart för vikt?

Hunden väger i genomsnitt cirka 20-34 kg.

Vilka färger har Hovawart?

Hundrasen finns i flera olika färger, bland annat svart, vit, brun och grå.

Är en Hovawart allergivänlig?

Nej, en Hovawart är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Hovawart för personlighet och temperament?

Det är en nyfiken och modig hund, vilket ger hundrasen en självständig karaktär. Hovawarten är vänlig mot människor och andra hundar, men kan också vara reserverad mot främlingar. 

Hundarna är kända för att vara distanserade mot främlingar tills de känner att personen inte kommer att skada dem eller deras familjemedlemmar. De är lydiga, lojala och intelligenta djur som är utmärkta vakthundar.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundens pälsar är dubbla pälsar, så de måste borstas för att undvika mattor. De fäller ganska mycket och deras pälsar bör tvättas ofta.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Pälsen är unik eftersom den inte behöver trimmas ofta. Pälsen är ganska självrengörande, så hundägare behöver inte oroa sig för överflödigt hår eller någon form av borstning. Valparna fäller hela tiden, men vuxna valpar fäller endast säsongsmässigt.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Vissa hundägare rapporterar att de inte tappar mycket hår alls, medan andra säger att hundarna tappar en måttlig mängd hår. Hundarna verkar överlag fälla mindre hår än andra hundraser.

Hur ofta bör man motionera en Hovawart?

Det är en typ av herdehund, så de är uppfödda för att arbeta och behöver mycket motion! Hundarna behöver minst 30 minuters träning varje dag i veckan, helst mycket mer än det.

Ursprung och historia

Vad har Hovawart för ursprung och historia?

Hovawart är en tysk hundras som tros ha sitt ursprung i Tyskland på 1200-talet. Hundrasen kommer från Hove, som ligger i Hessen, och de uppföddes av invånarna i Hove. Hunden avlades för sina jaktkunskaper och användes för att vakta egendom från inkräktare.

Hovawart valp

Vad kostar en Hovawart valp?

En Hovawart valp brukar kosta mellan 16000-24000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Deen dräktighetsperiod på cirka 58 dagar och föder vanligtvis 2 till 7 valpar. 

Hovawart pris

Vad är det för pris på Hovawart?

Ett genomsnittligt pris på Hovawart är ca 16000-24000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Hovawart uppfödaren finns.

Hovawart uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Hovawart?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Hovawart omplacering

Hur hittar man en Hovawart för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Hovawart omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Hovawart.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Hovawart intelligent?

Hundarna är intelligenta eftersom de är bra problemlösare.

Är hunden lätt att träna?

Ja, de är mycket lätta att träna. Hundarna är smarta och vill göra sina herrar nöjda. De är kända för sin lydnadsförmåga.

Är en Hovawart skällig?

Hundrasen är inte känd för att vara en typisk skällig hund och skäller i allmänhet bara som svar på ett hot. De kan också tränas att skälla på kommando om du vill att din hund ska fungera som ett larmsystem.

Andra relaterade sidor