Dalmatiner

Dalmatiner är en av världens mest populära hundraser. De kanske inte är de bästa vakthundarna, men de är bra för barnfamiljer och de kommer alltid att vara dina lojala vänner. Dalmatiner är också mycket intelligenta hundar som reagerar bra på träning, så de kommer att kunna göra allt du ber dem om.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Om du funderar på att skaffa en dalmatiner som husdjur eller om du redan har en så är den här artikeln för dig. 

Här kommer vi att ta upp alla aspekter av att äga en dalmatiner, från deras historia och ursprung till deras temperament och beteende, inklusive hur mycket motion de behöver varje dag.

Dalmatiner som familjehund

Är det en bra familjehund?

De är verkligen bra familjehundar eftersom de är vänliga och trivs bra med barn. De är dock inte de bästa vakthundarna eftersom de inte skäller på främlingar.

Men du bör ändå skaffa en dalmatiner om du gillar hundar som är bra med barn och kan gå långa sträckor (de älskar att springa!). De tenderar också att leka bra med andra djur.

Hur är det att äga en Dalmatiner?

De är smarta, lydiga och roliga hundar som är bra familjehundar! De är också mycket energiska och lekfulla hundar. En av de bästa sakerna med att äga denna hundrasen är att de kan dela din aktiva livsstil eftersom de tycker om långa promenader, löpning och att leka apport.

Hundarna är kanske inte de bästa vakthundarna för att skrämma främlingar eller inkräktare, men de håller dig säker om du är ensam hemma. De är också mycket lojala vänner till sina människor. 

Hundarna kommer alltid att vilja leka med barn eller ta hand om familjemedlemmar som kan behöva hjälp i hemmet. För att hjälpa till att träna din hund så att han eller hon svarar bra på kommandon, använd positiva förstärkningstekniker som godis och beröm.

Dalmatiner fakta

Hur länge lever Dalmatiner?

Hundraden lever vanligtvis i 10 till 16 år.

När är Dalmatiner fullvuxen?

Hundrasen når sin fulla längd och vikt när de är omkring 18 månader gamla.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Ögonfärgen hos dalmatinerhunden är vanligtvis brun.

Vad har Dalmatiner för vikt?

Hundarna väger vanligtvis mellan 15 och 35 kg.

Vilka färger har Dalmatiner?

Hundarna finns i en mängd olika färger, bland annat svart och vit, svart och orange eller vit.

Är en Dalmatiner allergivänlig?

Nej, en Dalmatiner är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Dalmatiner för personlighet och temperament?

Hundarna är intelligenta, vänliga, nyfikna och lekfulla. De är bra familjehundar eftersom de alltid är glada att se sina ägare. 

Hunden kan ibland vara energisk vilket resulterar i hög lekfullhet, även om de i allmänhet är lugna hundar som inte kräver uppmärksamhet eller energi att spendera. De reagerar också bra på träning så de kommer att kunna göra allt du ber dem om.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

  • Borsta din hund ungefär en gång i veckan
  • Dalmatiner har kort hår så det tar inte lång tid att sköta dem
  • Håll naglarna trimmade hela tiden, för om du inte trimmar naglarna regelbundet kommer de att orsaka tryck på fötterna när ni tar promenader.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hundrasen behöver vanligtvis trimmas regelbundet.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

De kan fälla mycket. Hundarna bör borstas med några dagars mellanrum för att se till att de inte blir okontrollerbara och de måste borstas regelbundet eftersom deras pälsar har en tendens att komma ur form.

Hur ofta bör man motionera en Dalmatiner?

Hundarna är mycket energiska, så de har stor nytta av regelbunden motion.

Börja med att ta en promenad med hunden varje kväll – grannskapet kommer att uppskatta ”patrullen” och små barn på cyklar eller skateboards kommer att njuta av att ha en ny vän att stanna och säga hej till på vägen.

Hundar älskar också att simma! Ta med dig några av våra pälsbeklädda vänner till stranden. Om det inte finns någon strand nära kan du prova den lokala hundparken; de flesta av dem har fantastiska faciliteter som bänkar där du kan komma bort från solen samtidigt som du låter din hund umgås.

Ursprung och historia

Vad har Dalmatiner för ursprung och historia?

Hundrasen har funnits åtminstone sedan 1500-talet, då de användes som vagnshundar och sprang bredvid hästdragna vagnar för att skydda dem från damm och sot. På den tiden kallades de för kuskhundar eller vagnshundar. 

Namnet dalmatiner har sitt ursprung i en stad i Kroatien – som då var en del av det österrikisk-ungerska kejsardömet – som heter Zadar (numera Zara).

Dalmatiner valp

Vad kostar en Dalmatiner valp?

En Dalmatiner valp brukar kosta mellan 17000-28000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

De kan få mellan 5 och 12 valpar.

Dalmatiner pris

Vad är det för pris på Dalmatiner?

Ett genomsnittligt pris på Dalmatiner är ca 17000-28000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Dalmatiner uppfödaren finns.

Dalmatiner uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Dalmatiner?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Dalmatiner omplacering

Hur hittar man en Dalmatiner för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Dalmatiner omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Dalmatiner.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Dalmatiner intelligent?

Hundarna är otroligt intelligenta och reagerar mycket bra på träning.

Är hunden lätt att träna?

Hundarna kan tränas för nästan alla syften, inklusive att höra, se, jaga, utföra trick och söka och rädda hundar.

Är en Dalmatiner skällig?

Om du frågar om en dalmatiner skäller på allt och alla, är svaret ja – men det är inte dåligt. Hundarna använder sitt skällande för att varna dig och låta dig veta att något kan vara fel, vilket är bra för att hålla din familj säker.

Andra relaterade sidor