Irländsk Varghund

Irländska varghundar är kända för sin imponerande storlek – den längsta av alla hundraser. Irländska varghundar uppföddes som jakthundar på Irland; de har ett skarpt luktsinne och kan följa dofter som äldre hundar inte kan spåra. Hundens anmärkningsvärda uthållighet gör att de kan springa långa sträckor i hög hastighet utan att tröttna, men de är inte särskilt snabba på att springa, så om deras byte flyr in i tät vegetation eller vatten ger hunden ofta upp jakten. Valparna bör socialiseras från en tidig ålder eftersom denna ras behöver mycket mänsklig kontakt.

Irländsk varghund som familjehund

Är det en bra familjehund?

Den irländska varghunden är ett av flera val när man letar efter en familjehund. Hundarna är mer självständiga och tuffa än de flesta hundar. Hundarna är också kända för att vara envisa, vilket kan göra lydnadsträning svår.

De är benägna att hoppa över staket (eftersom de är så pass stora) eller hamna i tuffa situationer med andra djur, så det är bra om ni inte rastar er rara hund utan koppel på offentliga platser. Irländska varghundsvalpar kräver mycket omsorg och tid, så de är kanske inte alltid passar för familjer med små barn som inte har någon tidigare erfarenhet av hundar.

Hur är det att äga en Irländsk varghund?

Det är en irländsk hundras som är känd för sin imponerande storlek och statur. Hundrasen är en av de längsta av alla hundraser.

De är nyfikna varelser som ofta förbises av de flesta hundägare eftersom de tenderar att vara envisa och oberoende. Hunden har intressanta egenskaper som deras personlighet, diet och mycket mer.

Irländsk varghund fakta

Hur länge lever Irländsk varghund?

Den lever i genomsnitt 12-14 år.

När är Irländsk varghund fullvuxen?

Det tar ungefär 6 år för hundarna att växa upp fullt ut.

Vilken ögonfärg har Irländsk varghund?

Hundrasen kan ha blågrå, hassel- och mörkbruna ögon.

Vilka färger har Irländsk varghund?

Vanliga färger är svart och grå.

Är en Irländsk varghund allergivänlig?

Nej, en Irländsk varghund är inte allergivänlig. Men alla människor reagerar olika på hundar så det kan vara värt att testa och se hur du reagerar på just denna hundrasen.

Egenskaper och personlighet

Vad har Irländsk varghund för personlighet?

Hundrasen är känd för att vara lugn, värdig, självsäker och vänlig. De är inte snabba att bli irriterade men de behöver utrymme, tid och träning för att hålla dem glada. De är ofta långsamma med att lita på människor, men när de väl har vant sig vid dig är de mycket lojala.

Hur intelligent är en Irländsk varghund?

Det är en av de mest intelligenta hundraserna. De lär sig snabbt och är mycket lyhörda för sina ägare.

Pälsvård och motion

Hur ger man Irländsk varghund pälsvård?

Hundrasen bör borstas en gång i veckan med en specialdesignad hundborste av god kvalité. De kräver professionell konditionering och expertvård för att bibehålla sin sammetslena päls. Hundrasen fäller vanligtvis två gånger per år.

Hur ofta ska man trimma en Irländsk varghund?

Hundrasen bör klippas var regelbundet under året. Prata med en hundexpert för att få reda på hur ofta som passar just er hund.

Hur mycket hår fäller Irländsk varghund?

De är kända för att fälla mycket hår.

Hur ofta bör man motionera en Irländsk varghund?

I allmänhet bör hundrasen motioneras varje dag, minst 60 minuter om dagen. Helst mer än så.

Ursprung och historia

Vad har Irländsk varghund för ursprung och historia?

Den irländska varghunden har sina rötter i irländska folksagor, där de ofta nämns som den irländska guden Lughs hästar. Irländska adelsmän födde ofta upp hundrasen för att vakta sina slott och egendomar. Hunden var en symbol för irländsk frihet och mod i gamla tider.

Man tror att hundarna fördes till England under Oliver Cromwells erövring av Irland. De blev favoriter bland engelska aristokrater som senare skapade en ny typ av hund som var högre och tyngre än den irländska varghunden.

Deras första användning som vakthundar var under första världskriget då de skulle vakta ammunitionsdepåer mot tyska spioner

De anses vara en av de längsta raserna av domesticerade hundar.

Irländsk varghund valp

Vad kostar en Irländsk varghund valp?

Irländsk varghund valp kostar mellan 17000-25000 kronor.

Hur många valpar kan en Irländsk varghund få?

Den kan få upp till fem valpar.

Hur är en Irländsk varghund valp?

Valparna föds med 6-7 tjocka, trådiga vita hårstrån på ryggen och mörka öron. De föds med pälsiga ryggar och slappa öron! 

Valparna har också en riktigt tjock päls som de kommer att tappa när de växer upp till fullvuxna hundar. Irländska varghundsvalpar växer otroligt snabbt i storlek.

Irländsk varghund pris

Vad är det för pris på Irländsk varghund?

Pris på irländsk varghund är ca 17000-25000 kronor.

Irländsk varghund uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Irländsk varghund?

Bäst är om du tar kontakt med hundens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Irländsk varghund intelligent?

Det beror på vem du frågar, vissa skulle beskriva dem som en särskilt intelligent hundras. Samtidigt ligger dess intelligens ofta på samma nivå som en retrieverhund, vilket gör att det är i klass med andra hundar.

Är en Irländsk varghund lättlärd?

De är ivriga att göra sina ägare nöjda, men de behöver mycket positiv förstärkning, belöningar och tålamod när de tränar eftersom hundrasen kan vara envis.

Är en Irländsk varghund skällig?

De är vanligtvis inte kända för att skälla, men det kan vara bra att träna dem att skälla på kommando.

Andra relaterade sidor