Leonberger

Leonbergerhundar är en av de mest populära raserna i hundvärlden, och hundägare måste vara medvetna om hur de ska ta hand om sina älskade husdjur. Leonbergerhundar är kända för att vara mjuka jättar som älskar att leka med barn – men de har också en envishet när det gäller träning.

De är berömda vänliga och sällskapliga hundar, men denna vänlighet kan ge dem problem om de kommer ut från din trädgård eller om de går utan koppel. Leonbergers är bra familjehundar som är nöjda med minst en timmes motion varje dag – trots sin jättestorlek.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Leonberger som familjehund

Är det en bra familjehund?

Leonberger är en medelstor, tung hund som har en Leonberger Doberman Pincher-mix. Leonbergers är kända för att vara kärleksfulla och snälla mot barn. De är också träningsbara men behöver mycket motion för att hålla dem glada. Leonbergers är inte katter. De måste övervakas när de är ute utanför huset eftersom de gillar att utforska och kan gå vilse eller skada sig om de går utan koppel.

Leonberger fakta

Hur länge lever Leonberger?

De kan bli mellan 8 och 12 år gammal.

När är Leonberger fullvuxen?

Den är fullvuxen när den är 2-3 år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

De har mörkbruna ögon.

Vilka färger har Leonberger?

De är vanligen bruna, svarta, mörkt brindlade, mörkröda, blå, blå fawn och vissa vita hundar kan också förekomma.

Är en Leonberger allergivänlig?

Nej, en Leonberger är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Leonberger för personlighet och temperament?

Leonberger är en gigantisk hundras. De är kända för att vara anmärkningsvärt mjuka och fogliga; de är en av de få raser som man kan lita på i närheten av små barn och andra djur. Leonbergare är kända för att vara mycket vänliga och sällskapliga, men denna vänlighet kan också leda till problem om de kommer ut från din trädgård eller om de går utan koppel. Leonbergers är bra familjehundar som blir nöjda med minst en timmes motion varje dag, trots sin jättestorlek. De är inte exceptionellt intelligenta hundar, så intensiv träning är vanligtvis nödvändig för att se till att de beter sig på lämpligt sätt på offentliga platser som inomhus, hemma och på promenader.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Det kan vara svårt att sköta dem på grund av deras långa, tjocka pälsar. Leonbergers är dock inga hundar som kräver mycket underhåll och behöver bara borstas då och då. Leonbergers bör få en grundlig borste minst en gång i veckan för att hjälpa till att ta bort överflödigt hår som kan mattas eller trassla ihop sig. Deras hår fälls ganska mycket under säsongens hårlossningsperioder, men denna hårlossning är inte lika intensiv som hos andra hundraser. Leonbergers behöver inte heller bada ofta eftersom de har en underull som håller dem varma och torra under större delen av året. Deras päls behöver oljas eller behandlas med balsam om den blir torr eller skadad.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Deras päls bör klippas regelbundet. De har två lager i pälsen,

Hur ofta bör man motionera en Leonberger?

Leonberger-hundar behöver i genomsnitt cirka en timme motion varje dag. Leonbergerägare bör ta hänsyn till deras storlek och personlighet när de bestämmer hur mycket motion deras hund behöver. Leonbergare som är energiska och älskar att leka behöver mer motion än Leonbergare som är lugna och avslappnade.

Ursprung och historia

Vad har Leonberger för ursprung och historia?

De har en historia som inte är så väldokumenterad. Det är möjligt att rasen Leonberger har sina rötter i Leonberg i Tyskland. Man tror att den härstammar från den engelska mastiffen och flera andra raser från regionen, men det finns inga historiska dokument som bekräftar detta.

Leonberger valp

Vad kostar en Leonberger valp?

En Leonberger valp brukar kosta mellan 16000-27000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

De kan få så många som 10-11 valpar i en kull.

Hur är en Leonberger valp?

Valparna är vanligtvis mycket stora från födseln. Valparnaalpar har avlats för att vara snälla, men man får aldrig förvänta sig att Leonbergervalpar inte hoppar upp på människor.

Valparna behöver mycket tid och uppmärksamhet när de växer upp, särskilt när de får tänder. Leonbergervalpägare bör hålla sin valp kopplad eller i ett inhägnat område när de leker utomhus för att undvika att de springer ut på gatan och blir påkörda av en bil.

Leonberger pris

Vad är det för pris på Leonberger?

Ett genomsnittligt pris på Leonberger är ca 16000-27000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet uppfödaren finns.

Leonberger uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Leonberger?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Leonberger omplacering

Hur hittar man en Leonberger för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Leonberger omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Leonberger.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Leonberger intelligent?

Det är en intelligent hund som behöver utmaningar. De är kända för sin intelligens, men vissa människor har haft svårt att träna sina valpar eftersom de är så intelligenta.

Är hunden lättlärd?

Leonberger-hundar kan tränas med hjälp av markarbete, positiv förstärkning och mycket tålamod. Valparna är särskilt lätta att träna eftersom de fortfarande lär sig av sin mamma. Valpar som har tagits från sin mamma tenderar att vara svårare att träna.

Är en Leonberger skällig?

Det anses inte vara skälliga hundar. Det är en lugn och lättretlig hundras, vilket är anledningen till att de ofta används i sök- och räddningsuppdrag.

Andra relaterade sidor