Malinois

Malinois är en typ av hund med en distinkt päls. Hundrasen föddes ursprungligen upp i Malines-regionen i Belgien och har sedan dess använts för boskapsskötsel, bevakning, militär- och polisarbete. Hundrasen har även setts i många filmer som Ben Hur, Zootopia och Inception.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Malinois är kända för sitt temperament som är lojalt mot sina ägare men de kan vara nyfikna på främlingar eller andra djur. På den här sidan kommer vi  att hjälpa hundägare att veta mer om hundrasen så att ni vet hur ni ska ta hand om hundarna på rätt sätt.

Malinois som familjehund

Är Malinois en bra familjehund?

Det är en bra familjehund för människor som har tid och resurser att ta hand om den. Hundrasen är mycket intelligent och behöver både fysisk och mental stimulans, annars kan de bli destruktiva.

Malinois är intensiva arbetshundar vilket innebär att de alltid är på språng. De har också starka flockinstinkter vilket kan göra dem svåra att lita på i ett hus med öppen planlösning utan många staket. 

Hundrasen är vanligtvis inte bra med barn eftersom hundarna är intensiva, inte toleranta mot andra inklusive främlingar och kan lätt bli skrämda vid beröring. Men de kan bli bra med barn om de uppfostras tillsammans från ung ålder.

Hur är det att äga en Malinois?

Ägare av hundrasen har många fördelar. Hundaena är lojala och kärleksfulla och interagerar ofta med ägaren. 

Hundarna gillar också att vara mitt i all aktivitet och kan bli beroende av människor. Du som hundägare måste ge hunden mycket motion och inte alltid förvänta dig att de ska stanna på gården. 

Hundrasen är mycket intelligent och atletisk, men de kan vara nyfikna på främlingar eller andra djur. Malinois är bra vakthundar eftersom de skäller när det finns fara eller en inkräktare på deras egendom.

Malinois fakta

Hur länge lever Malinois?

I genomsnitt lever hunden i 15-16 år, vilket är jämförbart med många andra hundraser av liknande storlek. Hundrasen är känd för att leva längre än andra raser, och de har också en tendens att leva längre om de tas om hand på rätt sätt och får motion. De hundar som bor i hem med större hem tenderar att leva längre än Malinois-hundar som bor i hem med mindre yta.

När är Malinois fullvuxen?

Den är fullvuxen när den är ett år gammal.

Vilken ögonfärg har Malinois?

Vanligtvis mörkbruna ögon.

Vad väger en Malinois?

Vikt på medelstor hund är mellan 20-37 kg.

Vilka färger har Malinois?

Hundrasen finns i en mängd olika färger, t.ex. röd, blå och svart.

Är en Malinois allergivänlig?

Nej, Malinois är inte allergivänlig. De har ofta en tjock päls som faller av och anses inte vara allergivänlig.

Egenskaper och personlighet

Vad har Malinois för personlighet?

De är mycket lojala och hängivna till dem de älskar, men hundarna behöver mycket uppmärksamhet och mycket motion. 

Hundarna kan vara nyfikna mot främlingar eller andra djur, så ha dem gärna under uppsikt när de strövar fritt runt bland andra hundar eller människor.

Hur intelligent är en Malinois?

De är mycket intelligenta hundar. Hundrasen anses vara den tredje mest intelligenta hundrasen i världen.

Pälsvård och motion

Hur ger man Malinois pälsvård?

Pälsarna är lätta att sköta med en borstning varje vecka, enstaka bad och klippning av naglar. Hundarna kräver samma mängd borstning som andra raser kräver.

Hur ofta ska man trimma en Malinois?

Det är bäst att trimma hunden regelbundet för både långhåriga Malinois och korthåriga Malinois. Att trimma hundrasen alltför ofta dock kan leda till att pälsen berövas sina skyddande oljor, vilket leder till sprödhet och eventuellt håravfall. Se därför till att han en bra balans

Hur mycket hår fäller Malinois?

Hundrasen tappar en måttlig mängd hår. Hundarna har en dubbel päls, deras översta päls är trådig och hård och brukar falla året runt. De har också en underpäls som faller av årstidsmässigt.

Hur ofta bör man motionera en Malinois?

En Malinois-hund bör motioneras några gånger i veckan. De behöver en måttlig mängd motion, men behöver inte samma typ av kraftig motion som andra raser. Hundarna kan också få mycket motion genom promenader och genom att leka med dig i huset.

Ursprung och historis

Vad har Malinois för ursprung och historia?

Malinois-hundar föddes ursprungligen upp i Malines-regionen i Belgien och har sedan dess använts för boskapsskötsel, bevakning, militär- och polisarbete. Hundrasen har setts i många filmer som Ben Hur, Zootopia och Inception.

Malinois valp

Vad kostar en Malinois valp?

Kostnaden för en Malinois valp varierar beroende på uppfödaren men kan kosta mellan 9000-17000 kronor.

Hur många valpar kan en Malinois få?

Hunden kan producera mellan 9 och 12 valpar per kull.

Hur är en Malinois valp?

Valparna är lekfulla och intelligenta. De behöver ofta mycket stimulans för att hålla dem sysselsatta eftersom valparna har en hög energinivå. 

Hundarna tycker om att leka med sina syskon och därför trivs valparna bäst i hem med andra valpar eller i hem som har en annan energirik hund.

Malinois pris

Vad är det för pris på Malinois?

Pris på Malinois är mellan 9000-17000 kronor.

Malinois uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Malinois?

Bäst är nog om du tar kontakt med hundrasens egna rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Malinois intelligent?

Hundrasen har en hög intelligens och träningsförmåga. Hundaena är alerta, mycket uppmärksamma och alltid villiga att lyda order.

Är en Malinois lättlärd?

Generellt sett är hunden lättlärd och kan bäst tränas med hjälp av belöningsbaserade träningsmetoder. De reagerar bäst på positiv förstärkning och beter sig bra bara om de får en belöning. 
Hundrasen lär sig snabbt och kan belönas med godis och beröm för att hålla dem motiverade.

Är en Malinois skällig?

De är inte alltid skälliga. Hundarna skäller när de känner att något inte stämmer eller om någon kommer in på din gård som du inte vill ha där. Skällandet kan vara ett tecken på skada, sjukdom eller rädsla.
Hundrasen kan också skälla som ett tecken på lycka eller upphetsning. De kan också ge ifrån sig ett lågt mullrande morrande som ett alarmljud.

Andra relaterade sidor