Tibetansk Mastiff

Tibetanska mastiffhundar är kända för sitt utseende, sin storlek och sin styrka. De är också intelligenta, lojala och skyddar sin familj. Hundarna kan leva upp till 12 år eller mer med rätt vård.  Det är lätt att förstå varför tibetanska mastiffägare säger att dessa hundar är värda vartenda öre. Läs vidare så får du reda på varför!

Tibetansk Mastiff hund som familjehund

Är Tibetansk Mastiff en bra familjehund?

Tibetanska mastiffhundar är kända för sitt utseende, sin storlek och sin styrka. De är också intelligenta, lojala och skyddar sin familj. Hundarna kan leva upp till 12 år eller mer med rätt vård.

Tibetanska mastiffhundar kan tränas till att fungera som en utmärkt vakthund på grund av sin lojalitet och snabbhet när det gäller att identifiera inkräktare. De skäller inte kontinuerligt vilket gör dem till ett önskvärt husdjur för lägenhetsinnehavare eftersom de inte irriterar grannarna.

Hur är det att äga en Tibetansk Mastiff?

Tibetanska mastiffhundar är kända för sitt goda utseende, sin storlek och sin styrka. De är också intelligenta, lojala och skyddar sin familj.

Tibetansk Mastiff hund fakta

Hur länge lever Tibetansk Mastiff?

Tibetanska mastiffer kan leva upp till 12 år eller mer. Hundarna är kända för sitt goda utseende, sin storlek och sin styrka. De är också intelligenta, lojala och beskyddande för sin familj. Hundarna kan vara kostsamma men många tibetanska mastiffägare säger att dessa hundar är värda varje krona.

När är Tibetansk Mastiff fullvuxen?

Den tibetanska mastiffen är fullvuxen vid ungefär två års ålder. De fortsätter att växa under de första åren av sitt liv, och hanar blir i genomsnitt större än tikar.

Vilken ögonfärg har Tibetansk Mastiff?

Hundens ögon är vanligtvis bruna eller mörkbruna.

Vad väger en Tibetansk Mastiff?

Hundens vikt är  vanligtvis mellan 45-90 kilo.

Vilka färger har Tibetansk Mastiff?

Tibetanska mastiffhundar finns i olika färger, men de är huvudsakligen bruna. Hunden har också bruna eller svarta fläckar i ansiktet som kallas munmärken. De har också ett rosa nos- och läpppigment.

Är en Tibetansk Mastiff allergivänlig?

Tibetanska mastiffhundar anses vanligtvis inte vara allergivänliga, men vissa ägare hundrasen nämner ibland att de har milda allergier mot hunden.

Tibetansk Mastiff egenskaper och personlighet

Vad har Tibetansk Mastiff för temperament?

Det finns tibetanska mastiffhundar som är mycket stoiska, högtidliga, lugna och avslappnade. Hunden är vanligtvis bra med barn, men har en tendens att vara nyfiken på andra hundar. Däremot är den vanligtvis inte lämpliga för hem som har husdjur eller boskap. Hundrasen kräver mycket motion och borstning.

Hur intelligent är en Tibetansk Mastiff?

Tibetanska mastiffer är mycket intelligenta hundar. Hunden är 18:e av 155 raser som testats gällande intelligens.

Tibetansk Mastiff pälsvård och motion

Hur ger man Tibetansk Mastiff pälsvård?

Det är lätt att sköta om tibetanska mastiffhundar. Ägare av tibetanska mastiffer lägger mindre tid på att sköta om dem än de flesta andra raser och det är ganska lätt att hålla dem snygga med bara några minuters arbete varje vecka. Hunden fäller hår och det innebär att de måste borstas regelbundet, men de kräver inte lika mycket borstning som lockiga raser som pudlar och afghanska hundar.

Hur ofta ska man trimma en Tibetansk Mastiff?

Tibetansk mastiff bör klippas regelbundet. Hundrasen fäller mycket på våren och hösten, så du vill hålla håret relativt kort under den här tiden på året.

Hur mycket hår fäller Tibetansk Mastiff?

Tibetanska mastiffer fäller en måttlig mängd hår. Du måste borsta din hund dagligen för att hjälpa till att minska mängden hår. Vissa hundägare rekommenderar att du använder en gummiborste, som är perfekt för hundens lång päls. Tibetanska mastiff valpar kan vara bra kandidater för frekventa bad eftersom de har höga energinivåer som producerar mer hår än vuxna tibetanska mastiffer.

Hur ofta bör man motionera en Tibetansk Mastiff?

Hunden kan behöva gå en promenad på upp till 20-30 minuter och en timmes motion utomhus utan koppel. De kan också tycka om hundsporter som flyball och agility.

Motion är viktigt för tibetanska mastiffens utveckling eftersom det hjälper dem att växa upp friska och starka muskler.

Tibetansk Mastiff ursprung

Vad har Tibetansk Mastiff för ursprung och historia?

Den tibetanska mastiffen är, som namnet säger, en tibetansk hundras. Den har sitt ursprung i Centralasien, men finns nu över hela världen på grund av korsningar. Hundarna avlades ursprungligen för att vara väktare och beskyddare av får från vargar, leoparder, björnar och andra rovdjur. Hundarna är intelligenta, lojala och beskyddande mot de familjer som har tagit in dem i sina liv.

Tibetansk Mastiff valp

Vad kostar en Tibetansk Mastiff valp?

En tibetansk mastiff valp kan kosta mellan 25000-40000 kronor. Hundarna är notoriskt dyra att köpa eftersom de kräver specialiserad vård och kost. Tibetanska mastiff-valpar kan vara dyra, men anses av vissa vara värda investeringen på grund av deras goda utseende, storlek och intelligens.

Hur många valpar kan en Tibetansk Mastiff få?

Hundrasen har en hög reproduktionstakt och hundarna får i genomsnitt sex till åtta valpar per kull.

Hur är en Tibetansk Mastiff valp?

Hundarna är bedårande, men är inte för alla. De tibetanska hundarna är mycket hjärtliga och kräver en erfaren hundägare som känner till deras behov. Valpar måste socialiseras noggrant, eftersom de kan vara nyfikna på människor, särskilt de som de inte känner. De tenderar också att vara försiktiga med andra hundar, så valpar måste tidigt introduceras till främlingar och andra hundar, vilket görs bäst genom positiv exponering.

Tibetansk Mastiff pris

Vad är det för pris på Tibetansk Mastiff?

Hunden är mycket dyr. Pris på tibetansk mastiff är mellan ca 25000-40000 kronor.

Hunden är mycket efterfrågad på grund av sitt goda utseende, sin storlek och sin styrka.

Tibetansk Mastiff uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Tibetansk Mastiff?

Ta kontakt med hundens rasklubb där brukar många bra uppfödare är medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Tibetansk Mastiff intelligent?

Ja, hundrasen är intelligent. De reagerar också bra på träning.

Är en Tibetansk Mastiff lättlärd?

Eftersom de är lojala hundar är de mycket lätta att träna. Hundarna bör få lära sig husets regler och andra aspekter av livet innan de växer upp.

Är en Tibetansk Mastiff skällig?

Hunden är känd för att vara högljudd och skällia. De har mycket energi och behöver mycket aktivitet för att hålla dem nöjda. Hunden behöver också en ägare som är villig att vara bestämd i sin träning.

Andra relaterade sidor