Dobermann

Dobermann är en hund som har varit populär i mer än ett sekel. De är kända för att vara orädda och lojala med mycket energi. Om du är intresserad av att lära dig mer om denna hund finns här allt du behöver veta om dem, inklusive storlek, temperament, historia och vanliga hälsoproblem.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Dobermann hund som familjehund

Är Dobermann en bra familjehund?

Den anses inte vara en bra familjehund och bör användas i rätt miljö. De klarar sig inte bra på trånga platser och gillar inte att dela uppmärksamhet med andra.

Hur är det att äga en Dobermann?

Även om dobermanns har vissa beteendemässiga egenheter är de en riktigt bra följeslagare. De är också sociala med både andra dobermannhundar och människor. Det är är riktigt lojala husdjur och om du behöver mycket uppmärksamhet är det den perfekta hundrasen att skaffa.

Dobermann fakta

Hur länge lever Dobermann?

Hunden har en genomsnittlig livslängd på cirka 11 år

När är Dobermann fullvuxen?

Den är fullvuxen när den är mellan 18 månader och 3 år gammal.

Vilken ögonfärg har Dobermann?

Ögonen är vanligtvis bruna, svarta eller bärnstensfärgade.

Vad väger en Dobermann?

Hundens vikt är vanligtvis mellan 32 och 64 kilo.

Vilka färger har Dobermann?

Vanliga färger är svart, brun eller röd, och med svart nos.

Är en Dobermann allergivänlig?

En Dobermann är inte allergivänlig. Hundrasen passar inte bra i hushåll med allergiker. De fäller ut året runt, är inte bra på att bada och luktar illa. Om du eller någon annan i din familj lider av allergier eller astma kanske hunden inte passar din familj.

Egenskaper och personlighet

Vad har Dobermann för personlighet?

Hundrasen har en mycket energisk personlighet och klarar inte av att vara ensam under långa perioder. De är mycket lojala och orädda. De anses vara bland de bästa vakthundarna.

Hur intelligent är en Dobermann?

Det är en intelligent hundras, men om de inte får tillräckligt med motion kan de bli lata. De är aktiva och klarar sig inte bra i lägenheter.

Pälsvård och motion

Hur ger man Dobermann pälsvård?

Pälsen är lätt att sköta med en enkel borste, schampo, balsam och ibland borstning. De behöver dock bada regelbundet eftersom hunden har en oljig päls som kan få den att lukta. Pälsen bör borstas dagligen eller varannan dag.

Hur ofta ska man trimma en Dobermann?

Det rekommenderas att trimma hunden regelbundet.  Den fäller inte mycket, men de kräver regelbunden borstning. Regelbunden trimning stimulerar hundens naturliga oljor som håller pälsen glänsande och frisk.

Att trimma hundens päls främjar ett bättre luftflöde genom pälsen, vilket är vad hunden behöver för att hjälpa till att reglera sin kroppstemperatur.

Hur mycket hår fäller Dobermann?

De har en kort päls, vilket innebär att de inte fäller särskilt mycket. Liksom alla hundar fäller hundrasen sin päls en eller två gånger om året vid säsongsväxlingar.

Hur ofta bör man motionera en Dobermann?

Det beror på hundens ålder och aktivitetsnivå. Alla hundar bör motioneras varje dag i minst 30 minuter.

Ursprung och historia

Vad har Dobermann för ursprung och historia?

Dobermannens ursprung ligger i slutet av 1800-talet, men erkändes inte som en ras förrän 1890. De uppföddes ursprungligen av en man vid namn Louis Dobermann som var skatteindrivare och behövde en hund för att hjälpa till med skyddet. Han gick igenom olika hundraser, bland annat tyska pinschers och weimaraners, för att hitta något som skulle vara framgångsrikt för att hjälpa honom att utföra sitt arbete. Hundrasen har varit mycket populär i över 100 år eftersom den är orädd, lojal och stor med mycket energi!

Dobermann valp

Vad kostar en Dobermann valp?

En dobermann valp kan kosta mellan 17000 och 23000 kronor. Allt beror på många olika faktorer, t.ex. hundens kön, storlek, färg och andra hundar i kullen.

Hur många valpar kan en Dobermann få?

De kan i genomsnitt få sex till åtta valpar.

Hur är en Dobermann valp?

En valp är ett energiskt och kärleksfullt djur som gör allt för sin ägare. De är redo att lära sig och klarar sig bra med positiv förstärkning.

Hur länge växer en Dobermann valp?

I allmänhet växer valparna inte till sin fulla storlek förrän de är omkring 18 månader gamla.

Dobermann pris

Vad är det för pris på Dobermann?

Pris på dobermann är mellan 17000 och 23000 kronor. Priserna varierar mellan uppfödarna, så det är bäst att göra lite research i ämnet innan du köper en av dessa hundkompisar. Om du letar efter en hund som redan är vuxen blir det lite billigare.

Dobermann uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Dobermann?

För att hitta bra uppfödare är rekommendationen att du tar kontakt med hundens rasklubb då många uppfödare är medlemmar där.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Dobermann intelligent?

Hundarna är kända för att vara intelligenta hundar. De klarar sig bra med träning och är mer lydiga än andra raser.

Är en Dobermann lättlärd?

Ja, hundarna har lätt för att lära sig. De är inte alltför svåra att träna eftersom hundrna är lojala och ivriga att behaga sin ägare.

Är en Dobermann skällig?

Nej, de skäller inte överdrivet mycket och gör det inte heller när de är i sällskap med andra hundar, utom när de leker.

Andra relaterade sidor

Info