Bearded Collie

Bearded Collies är en populär hundras, med sina skäggiga ansikten och långa manar som skiljer dem från andra raser. De är smarta och lojala hundar som behöver minimal skötsel.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

bearded collie som familjehund

Är det en bra familjehund?

Bearded Collies är en mycket bra familjehund. En av de bästa sakerna med bearded collies är att de är lojala och vänliga. De älskar att stå i centrum för uppmärksamheten och njuter av att gosa med sina ägare. De är kända för sina skäggiga ansikten, vilket gör dem till en av de mer unika hundraserna som finns.

Hur är det att äga en bearded collie?

Bearded Collies är en populär hundras och en av de mest kända raserna på grund av sina skäggiga ansikten och långa manar. De har ett mycket vänligt uppträdande och är lojala mot sina ägare. Deras korta pälsar kräver borstning en eller två gånger i veckan och deras tänder bör borstas dagligen. De behöver också motion för att hålla en hälsosam vikt, men Bearded Collies fäller inte päls så borstning är minimal. De flesta hundar finns i svarta, röda, vita eller beige färger.

Bearded collie fakta

Hur länge lever bearded collie?

Det är en medelstor till stor hund och kan leva upp till 15 år.

När är bearded collie fullvuxen?

Den är fullvuxen när den är 1,5-2 år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hunden har vanligtvis blå eller bruna ögon

Vad har bearded collie för vikt?

Hundarna väger mellan 18 och 34 kg.

Vilka färger har bearded collie?

Hundrasen finns i färger som svart, röd, beige och vit.

Är en bearded collie allergivänlig?

Nej, en bearded collie är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har bearded collie för personlighet och temperament?

Den skäggiga collien är känd för sitt skäggiga ansikte och sin långa manke. Detta beror på de skäggiga dragen som de har. De är vänliga och kärleksfulla djur, men de kräver mycket omsorg för att behålla sitt skäggiga utseende, vilket är anledningen till att de också kräver tandrengöring och tillfällig tandborstning. Hundarna behöver också regelbunden motion för att undvika viktökning och de fäller inte päls som vissa raser gör, så det är inte heller särskilt svårt att sköta dem. Bearded Collies finns i många olika färger som svart, vit, röd och beige.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Att borsta en hundens päls är en viktig del av deras rutin. Håret på den skäggiga manen kan borstas med en bred hundborste, men det längre håret i nackregionen och runt de nedre frambenen bör klippas var sjätte vecka för att förhindra att håret blir matt och trassligt.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Du bör trimma den skäggiga collie-hundens päls med saxar och klippare var sjätte till åttonde vecka.

Hur ofta bör man motionera en bearded collie?

En skäggig collie bör motioneras regelbundet, minst en gång om dagen, för att främja en sundare vikt och ökad livslängd.

Hundarna bör vanligtvis få cirka 60 minuters måttlig aktivitet per dag för att hålla energin uppe. Omkring 60 minuter eller så av aktiv lek skulle tillfredsställa de flesta bearded collies behov, medan längre pass tröttar ut dem snabbare. Det tar vanligtvis cirka 10 till 20 minuter för en aktivhund att sakta ner så pass mycket att den kan anses vara tillräckligt trött för en vilopaus eller sömn. Promenader på en timme är ett utmärkt sätt för ägare som har tid över varje dag att ge skäggiga collies den motion de behöver utan att själva lägga ner för mycket tid.

Ursprung och historia

Vad har bearded collie för ursprung och historia?

Bearded Collies tros ha sitt ursprung i Skottland i slutet av 1800-talet. De är resultatet av avel mellan Border Collies och skäggiga fårhundar. Det är inte känt hur de fick sina skäggiga ansikten, men det spekuleras ofta i att det var avsiktligt för att skilja dessa hundar från andra.

bearded collie valp

Vad kostar en bearded collie valp?

En bearded collie valp brukar kosta mellan 16000-23000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

En genomsnittlig skäggig collie kan få sex till åtta valpar per kull.

Hur är en bearded collie valp?

Valparna tenderar att vara mycket lekfulla och energiska. De kan också vara mycket högljudda, så de kan skälla mycket under de första veckorna av sitt liv. BValpens temperament är vanligtvis foglig och tillitsfull mot främlingar.

Bearded Collies är bra med barn och andra husdjur och tycker om att leka och gosa med familjen. De är perfekta för familjer som bor i lägenheter eller hem utan trädgård.

bearded collie pris

Vad är det för pris på bearded collie?

Ett genomsnittligt pris på bearded collie är ca 16000-23000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet bearded collie uppfödaren finns.

bearded collie uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av bearded collie?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Bearded collie omplacering

Hur hittar man en bearded collie för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta bearded collie omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av bearded collie.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är bearded collie intelligent?

Den skäggiga colliehunden är intelligent, men inte exceptionellt intelligent.

Är hunden lättlärd?

Bearded Collies är lätta att träna och de är lojala mot sina ägare. De tycker om att lära sig nya trick och lekar, men det är viktigt att lära dem kommandon tidigt eftersom de kanske inte alltid lyssnar på dig när de blir äldre
De lär sig lätt namnen på sina leksaker och hämtar dem åt dig när du ber dem. Hundarna älskar att lära sig trick som andra hundar skulle tycka är svåra, men det är viktigt att vara rättvis mot dem när man tränar att om de försöker något svårt så ska de belönas, precis som om de hade gjort något lättare.

Är en bearded collie skällig?

En skäggig collie är vanligtvis inte en skällig ras, men de är benägna att gnälla.

Andra relaterade sidor