Briard

Briarden är en stor, muskulös hund som ursprungligen föddes upp i Frankrike som en boskapshäst. Hunden är känd för sin tjocka päls som finns i många färger, bland annat svart, grått och blått. Briarden är en vänlig och intelligent hund som är ett utmärkt familjehusdjur.

Här kommer du få reda på:

●    Briard fakta

●    Briard pris

●    ​​Briard valp

●    Briard omplacering

Utseendet

Hur ser en Briard ut?

Briards är stora, rektangulära hundar som kan väga upp till 41 kg. De har en lång, lurvig päls som kan vara vilken färg som helst utom svart, och de har skägg och mustasch. Briards kallas ofta för ”franska herdar” på grund av deras herdehistoria. Höjd (mankhöjd) är 56-69 cm.

Briard som familjehund   

Är det en bra familjehund?

Briarden kan vara en bra familjehund, men kan vara för stor för vissa hem. De är beskyddande för sin familj och är bra vakthundar. De är också utmärkta med barn och tenderar att vara mycket lekfulla.

Hur är det att äga en Briard?

Det är en av de äldsta franska hundraserna. De är vackra och majestätiska hundar som är kända för sin intelligens, lojalitet och sitt mod. 

De är bra familjehundar och är utmärkta med barn. Briards behöver mycket motion och kan vara ganska utmanande att träna, men de är väl värda ansträngningen. Om du funderar på att äga en Briard, se till att göra din forskning först för att vara säker på att detta är rätt hund för dig.

Briard fakta        

Hur länge lever Briard?

Den genomsnittliga livslängden är cirka 10-12 år. 

När är Briard fullvuxen?

Hundrasen är vanligtvis fullvuxen när den är två år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundens ögon är bruna.

Vad har Briard för vikt?

En Briard väger vanligtvis omkring 23-41 kg. De är en stor hundras och kräver mycket motion. 

Vilka färger har Briard?

Briardhundar finns i en mängd olika färger, bland annat svart, brun, vit, gul, blå och grå. De är också kända för sina långa, lurviga pälsar, som kan komma i många olika färger och texturer. 

Är en Briard allergivänlig?

Nej, en Briard är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Briard för personlighet och temperament?

Briard är en hundras som ursprungligen användes för att driva får. Det är en stor ras som är känd för sin intelligens, lydnad och skyddsinstinkt. Det är också en mycket vänlig ras och är utmärkta familjehundar.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

Briards har en lång och lurvig päls som behöver mycket uppmärksamhet. Du måste borsta den dagligen för att den inte ska bli matt och trasslig. 

Börja i slutet av håret och arbeta dig uppåt med hjälp av en hundkam eller en hundborste med starka borsthår. Se till att komma hela vägen ner till huden, och glöm inte att kontrollera öron, svans och fötter för fästingar eller loppor.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundrasen fäller en måttlig mängd hår. Ägarna bör vara beredda på att ta hand om lite löst hår i hemmet.

Hur ofta bör man motionera en Briard?

Briardhundar behöver mycket motion; de bör helst få ungefär en timme om dagen. Kan du göra det ännu mer så är det bara bättre.

Ursprung och historia   

Vad har Briard för ursprung och historia?

Briard är en gammal hundras som har sitt ursprung i Frankrike. De användes som vakthundar och boskapshundar. De är kända för sin intelligens, styrka och lojalitet.

Briard valp          

Vad kostar en Briard valp?

En Briard valp brukar kosta mellan 16000-19000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen får vanligtvis sex till åtta valpar åt gången.

Briard pris          

Vad är det för pris på Briard?

Vad kostar en Briard egentligen? Ett genomsnittligt pris på Briard är ca 16000-19000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Briard uppfödaren finns.

Briard uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Briard?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Briard är medlemmar.

Briard omplacering          

Hur hittar man en Briard för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Briard omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Briard.

Vanliga frågor och svar

Är Briard intelligent?

Det är en intelligent hund som lätt kan tränas i lydnad, men den är inte överdrivet intelligent eller lätt att träna.

Briards natur gör att den här rasen är predisponerad för att vilja vara så nära familjemedlemmar som möjligt, följa dem överallt och alltid skydda dem med sin mycket mjuka själ – en form av villkorslös kärlek som sällan återfinns bland alla raser tillsammans. 

De ogillar att bli lämnade ensamma utomhus, sover gärna framför en.

Är hunden lätt att träna?

Det finns inget universellt svar på den här frågan, eftersom vissa Briardhundar kan vara lättare att träna än andra. Med rätt träning och tålamod kan man dock lära de flesta hundar att lyda grundläggande kommandon.

Är en Briard skällig?

Nej, det är inte en skällig hund. I själva verket är de kända för att vara ganska mjuka och fogliga. De är lojala följeslagare till sina ägare och är bra familjehusdjur.

Andra relaterade sidor

●    Hundraser