Chiwawa

Chiwawa är mycket populära bland hundägare av många skäl. De är kända för att vara en av de mest älskvärda, vänliga och intelligenta raserna i världen.

Chiwawas är också en av de få raser som har en naturlig dubbelpäls. Hundarna har också en stor variation av pälsfärger – vilket är bra för människor som gillar att ha unika husdjur.

Hundrasen är fantastiska följeslagare eftersom de alltid är villiga att hjälpa dig oavsett vad som händer. De föddes ursprungligen upp i Mexico men har sedan dess blivit en internationell sensation.

Chiwawa som familjehund

Är det en bra familjehund?

Chiwawa är en av de bästa familjehundarna att ha. Hundarna är kända för att vara tillgivna och älskvärda och kommer också bra överens med barn. 

Vissa har även rapporterat att hundarna kan använda sina tassar som händer och de går på sina framben, vilket gör att de ser ut som små människor😁

Chiwawa fakta

Hur länge lever Chiwawa?

Hundrasen har en livslängd på 8-12 år.

När är Chiwawa fullvuxen?

Hundarna är fullvuxna när de är 1 år gamla.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundrasens ögon är vanligtvis bruna eller blå, men Chiwawa-valpar kan ha nästan alla färger i början.

Vad har Chiwawa för vikt?

Hunden kan väga mellan 9-16 kg, beroende på dennes kost och motion.

Vilka färger har Chiwawa?

Hundarna finns i en mängd olika färger, såsom svart, röd, brun och beige och många andra färger.

Är en Chiwawa allergivänlig?

Nej, en Chiwawa är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Chiwawa för personlighet och temperament?

Chiwawas är kända för att vara vänliga, älskvärda och intelligenta. Med sin charmiga personlighet är de bra följeslagare eftersom de alltid är villiga att hjälpa dig oavsett vad som händer.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Börja med att borsta hundens päls med en hundborste. Borsta särskilt i riktning mot pälsen. Hunden har ett längre skyddshår och ett kortare dunhår så de behöver borstas på två olika sätt.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Du bör trimma Chiwawas päls minst en gång om året.

Hundrasen är en av de få raser som inte behöver klippas regelbundet. De tenderar också att fälla mindre än andra hundar, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att mycket hår över hela hemmet.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundarna har en genomsnittlig mängd hår. Pälsen består av två olika lager; ett kort och ett långt. Deras korta hår är ganska mjukt och fluffigt, men behöver borstas med några dagars mellanrum för att ta bort lösa hår.

Hur ofta bör man motionera en Chiwawa?

Det är en hund som behöver motion, men konsekvent och i måttliga mängder. Det innebär att de bör gå ut på promenader varje dag för att hålla musklerna i trim. 

Ursprung och historia

Vad har Chiwawa för ursprung och historia?

Chiwawa, även känd som ”Chihuahua” och ”Chis”, är en liten hundras. Chis föddes upp i Mexiko och är kända för att vara en av de mest älskvärda, vänliga och intelligenta raserna i världen. 

Chiwawa valp

Vad kostar en Chiwawa valp?

En Chiwawa valp brukar kosta mellan 16000-24000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen kan få mellan en och åtta valpar åt gången.

Hur är en Chiwawa valp?

Valpen liknar många andra hundrasers valpar. Valparna är lekfulla och entusiastiska, precis som alla andra hundar. De är energiska och nyfikna, riktigt härliga att mysa med.

Chiwawa pris

Vad är det för pris på Chiwawa?

Ett genomsnittligt pris på Chiwawa är ca 16000-24000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Chiwawa uppfödaren finns.

Chiwawa uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Chiwawa?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Chiwawa omplacering

Hur hittar man en Chiwawa för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Chiwawa omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Chiwawa.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Chiwawa intelligent?

Hundarna är mycket intelligenta. De är kända för att vara en av de mest intelligenta raserna i världen.

Är hunden lättlärd?

Det är inte särskilt svårt att träna hundarna då de alltid är ivriga att göra sina ägare nöjda. 
Hundrasen har en naturlig känsla av lojalitet och de vill vara vänner med alla. De har en vänlig natur och är omtyckta av många.

Är en Chiwawa skällig?

Hundrasen är skällig och det kan vara svårt för hundägare att få den att sluta skälla. Hunden skäller på allt som skrämmer dem, till exempel höga ljud och främlingar.

Andra relaterade sidor

Info