Saluki

Saluki är en populär och bra familjehund. Den får ut barnen att leka, skyddar familjen från inkräktare, har ett härligt temperament, tycker om att umgås och behöver mycket motion.

Här kommer vi att utforska allt du behöver veta om Saluki. Det första du bör veta om dessa hundar är deras historia där de har sitt ursprung i Egypten för tusentals år sedan som jaktkamrater till kungligheter – vilket innebär att de har avlats i århundraden som ett intelligent sällskapsdjur.

Faktum är att det var först relativt nyligen som rasen blev populär bland icke-kungliga familjer runt om i världen.

Här kommer du få reda på:

●    Saluki fakta

●    Saluki pris

●    ​​Saluki valp

●    Saluki omplacering

Saluki som familjehund   

Är det en bra familjehund?

Saluki-hundar är bra familjehundar. De är lojala och skyddar sin familj och tycker om att leka med barn. Valparna är bedårande och mycket kramvänliga, och dessa hundar behöver mycket motion. De väger omkring 18 till 27 kilo, så de är en medelstor till stor hund.

Hur är det att äga en Saluki?

Saluki-hundar är en populär ras som är bra husdjur för hela familjen. De är kända för att vara lojala och beskyddande mot sin familj, samtidigt som de är bra med barn. 

Hundarna behöver mycket motion, så var beredd att ta med din hund på långa promenader eller löprundor. De väger vanligtvis mellan 18 och 27 kilo, vilket gör dem till en medelstor hund. Om du är intresserad av att äga en Saluki, se till att kontakta en uppfödare för att få veta mer om priser och tillgänglighet.

Saluki fakta        

Hur länge lever Saluki?

Hundarna lever vanligtvis i 12-14 år.

När är Saluki fullvuxen?

De anses vara fullvuxen när den är två år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundrasen har bruna ögon.

Vad har Saluki för vikt?

Saluki-hundar väger mellan 18 och 27 kilo. Detta är en relativt lätt hund, vilket gör den perfekt för familjer som har mindre hem eller som inte vill ha en stor hund som tar upp allt utrymme.

Vilka färger har Saluki?

Saluki finns i en rad olika färger, bland annat vitt, grädde, falurött, rött, grizzle och svart.

Är en Saluki allergivänlig?

Nej, en Saluki är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Saluki för personlighet och temperament?

Saluki-hundar är vänliga och intelligenta varelser som är bra husdjur för hela familjen. De är mycket lojala mot sina ägare och skyddar dem från inkräktare. 

Dessa hundar är också lekfulla och tycker om att vara i närheten av barn och få dem utomhus och aktiva. Valparna är bedårande och älskar att bli kramade. De behöver dock mycket motion.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

Det kan vara lite svårt att trimma en Saluki, eftersom pälsen är ganska tjock och kan vara ganska lång. Du måste borsta dem minst en gång i veckan för att hålla deras pälsar friska och fria från trassel. Du kan också behöva trimma deras hår runt ögonen och öronen för att förhindra att det blir för långt och blir matt.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hundarna har en tjock päls som skyddar dem från kallt väder. Denna päls måste dock också trimmas regelbundet.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundarna fäller en måttlig mängd hår.

Hur ofta bör man motionera en Saluki?

Hundrasen behöver mycket motion. De bör gå en lång promenad eller springa varje dag för att hålla dem friska och glada. Ägare till den här rasen bör se till att deras hund får tillräckligt med motion, annars kan de börja bete sig illa. 

Ursprung och historia   

Vad har Saluki för ursprung och historia?

Saluki är en gammal hundras som har sitt ursprung i Mellanöstern. De uppföddes som jakthundar och användes för att spåra upp byten som gaseller, hjortar och harar. 

De är kända för sin snabbhet, smidighet och uthållighet och används än idag som arbetshundar i vissa delar av världen.

Saluki introducerades till Europa på 1800-talet och blev snabbt populär som husdjur. De anses nu vara en av de bästa familjehundar man kan äga, eftersom de är lojala, skyddande och kärleksfulla mot barn. Hundarna behöver dock mycket motion.

Saluki valp          

Vad kostar en Saluki valp?

En Saluki valp brukar kosta mellan 21000-25000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Den genomsnittliga kullstorleken för en Saluki är sex valpar, men det kan vara allt från en till tolv valpar. 

Det är viktigt att hitta en välrenommerad uppfödare när du skaffar en valp, eftersom de kommer att kunna svara på alla frågor du har om rasen och kan ge vägledning om hur du ska ta hand om din nya hund.

Saluki pris          

Vad är det för pris på Saluki?

Ett genomsnittligt pris på Saluki är ca 21000-25000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Saluki uppfödaren finns.

Saluki uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Saluki?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Saluki är medlemmar.

Saluki omplacering          

Hur hittar man en Saluki för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Saluki omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Saluki.

Vanliga frågor och svar

Är Saluki intelligent?

Hundarna anses vara intelligenta, eftersom de kan lära sig nya kommandon snabbt och följa instruktioner lätt. De är också kända för att vara lojala och beskyddande mot sin familj, vilket gör dem till ett utmärkt val för barnfamiljer.

Är hunden lätt att träna?

Hundrasen anses vara en av de lättaste hundraserna att träna. De är intelligenta och lär sig snabbt nya kommandon, vilket gör dem perfekta för barnfamiljer. 

Saluki-valpar bör börja tränas redan vid åtta veckors ålder och lär sig snabbt hur de ska bete sig i hemmiljö.

Är en Saluki skällig?

Hundarna är uppfödda för att vara jakthundar, så de kan vara ganska högljudda när de är på jakt efter ett byte. De flesta Salukihundar är dock bra familjehusdjur och är vanligtvis inte lika skällsamma som vissa andra hundraser.

Andra relaterade sidor

●    Hundraser