Irländsk Setter

Irländsk Setter är en hundras som anses vara en jakthund. De är uppfödda för att jaga och hämta vilt på land eller i vatten. De har en rödaktig päls och är cirka 26-28 tum långa vid axeln. De väger någonstans mellan 55-75 pund. 

De är bra familjehusdjur eftersom de är så vänliga och bra med barn, men de kräver också mycket motion. Om du funderar på att lägga till en irländsk setter till din familj, se till att läsa vidare för att få viktig information om hur du tar hand om denna ras.

Här kommer du få reda på:

●    Irländsk setter fakta

●    Irländsk setter pris

●    ​​Irländsk setter valp

●    Irländsk setter omplacering

Utseendet

Hur ser en Irländsk setter ut?

Det är en vacker hundras som har en rödaktig päls. De är vanligtvis cirka 24-26 tum långa och väger cirka 55-70 pund. De anses vara en medelstor hundras. 

Irländsk setter som familjehund   

Är det en bra familjehund?

Den irländska settern är en bra familjehund eftersom den är så kärleksfull och lekfull. De är bra husdjur för barn och är alltid redo för en bra lek med att hämta eller dra åt sig. De älskar också att springa och leka på gården, så de behöver mycket motion för att hålla sig glada och friska.

Hur är det att äga en Irländsk setter?

Irländsk Setters är uppfödda som jakthundar och älskar att vara aktiva. De behöver mycket motion och gott om utrymme att springa. En stor gård är idealisk, men de kan också klara sig bra i en stadsmiljö så länge de tas med på en bra promenad varje dag.

 Irländsk Setters är bra familjehundar, men de kan vara för aktiva för mycket små barn. De är vänliga och bra med andra husdjur, men kan försöka driva dem i flock. Hundarna är vanligtvis lätta att träna och är ivriga att göra sina ägare nöjda.

Irländsk setter fakta         

Hur länge lever Irländsk setter?

Den genomsnittliga livslängden är mellan 10 och 12 år. 

När är Irländsk setter fullvuxen?

Den är fullvuxen när den når sin vuxna storlek, som vanligtvis är cirka 24-26 tum lång och 55-70 pund.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Ögonfärgen kan vara brun, hasselblå, grön eller blå.

Vad har Irländsk setter för vikt?

Den irländska settern väger vanligtvis omkring 50-70 pund. 

Vilka färger har Irländsk setter?

Irländsk Setter-hundar finns i en mängd olika färger, bland annat röd, kastanj, wheaten och svart. 

Är en Irländsk setter allergivänlig?

Nej, en Irländsk setter är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Irländsk setter för personlighet och temperament?

Den irländska setterns personlighet och temperament är vanligtvis glad, vänlig och kärleksfull. De är också kända för att vara mycket aktiva hundar som behöver mycket motion, samt gott om utrymme att springa runt och utforska. De rekommenderas inte för dem som bor i lägenheter eller i små hem.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

Det är en vacker hund med en lång, silkeslen päls. Det är viktigt att du sköter din irländska setter regelbundet för att hålla pälsen frisk och fri från mattor. 

Du kan använda en hundborste eller hundkam för att trimma din hunds päls, och du bör också trimma håret runt tassar, öron och svans. Se till att ge din hund mycket motion för att hålla den frisk och glad.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Mängden hår som en irländsk setter fäller varierar beroende på den enskilda hunden. Vissa hundar kan fälla mycket hår, medan andra bara fäller lite hår. Det är viktigt att borsta hunden regelbundet för att hjälpa till att hålla hårfettet under kontroll.

Hur ofta bör man motionera en Irländsk setter?

Det är en energirik ras som behöver mycket motion. De flesta hundar bör få minst 60 minuters motion varje dag, men den irländska settern behöver mer än så. 

En bra tumregel är att motionera din hund så länge som det tar den att bränna av sin energi. Så om din hund är hyperaktiv och skäller mycket behöver den en längre promenad eller löpning för att trötta ut den.

Ursprung och historia   

Vad har Irländsk setter för ursprung och historia?

Den irländska setterns ursprung är okänt, men man tror att rasen har sitt ursprung på den gröna ön. Hunden användes som jakthund och uppskattades för sitt mjuka temperament, sin intelligens och sin skönhet. Den erkändes först av American Kennel Club på 1800-talet.

Irländsk setter valp          

Vad kostar en Irländsk setter valp?

En Irländsk setter valp brukar kosta mellan 16000-22000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Den genomsnittliga kullstorleken är sex till åtta valpar, men de kan få upp till tolv.

Irländsk setter pris           

Vad är det för pris på Irländsk setter?

Vad kostar en Irländsk setter egentligen? Ett genomsnittligt pris på Irländsk setter är ca 16000-22000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Irländsk setter uppfödaren finns.

Irländsk setter uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Irländsk setter?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Irländsk setter är medlemmar.

Irländsk setter omplacering           

Hur hittar man en Irländsk setter för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Irländsk setter omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Irländsk setter.

Vanliga frågor och svar

Är Irländsk setter intelligent?

Ja, det är en intelligent hund. De rankas ofta bland de 20 mest intelligenta hundraserna. Den här rasen är känd för att vara lätt att träna och för att vara mycket snabblärande.

Är hunden lätt att träna?

Svaret på denna fråga beror på den enskilda hunden. Vissa irländska setters är mycket lätta att träna, medan andra kan vara lite mer envisa. Överlag anses dock denna ras vara måttligt lätt att träna. Som med alla raser är det viktigt att börja träna tidigt och vara konsekvent i sina kommandon.

Är en Irländsk setter skällig?

Vissa människor tror att de är skällande hundar, medan andra hävdar att de inte är särskilt högljudda. Huruvida din hund är benägen att skälla eller inte beror sannolikt på hans personlighet och tidigare erfarenheter. 

Om din hund är orolig eller skäller vid varje ljud han hör kommer han troligen att vara en högljudd skällare. Om din hund däremot är självsäker och nöjd skäller han kanske inte lika mycket.

Andra relaterade sidor
●    Hundraser