Lhasa Apso

Lhasa apso-hundar är en unik ras av hundar. De har använts i århundraden i Tibet för att vakta kloster och palats eftersom de uppskattades för sin vaksamhet, intelligens och vaksamhet. 

Hunden anses vara en av de mest lojala hundraserna i världen och om du letar efter en ny hund som kommer att ge dig allt är detta ett perfekt val.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Lhasa apso som familjehund

Är det en bra familjehund?

Det är en bra familjehund och bör introduceras gradvis i familjen, eftersom hundarna inte gillar att hanteras grovt. De är mycket lojal och intelligent och lyder snabbt kommandon. Hunden kommer dock att skälla för att varna sin familj om en främling närmar sig. 

Hundrasen kommer sällan överens med andra husdjur i hemmet (förutom andra Lhasa apsos) och bör av denna anledning introduceras tidigt. 

Bra att veta är att de inte tål att vara ensam under längre perioder och kommer att tugga på möbler, gardiner etc. om de lämnas ensamma i mer än några minuter.

Lhasa apso fakta

Hur länge lever Lhasa apso?

Hundrasen kan bli upp till 16 år gammal.

När är Lhasa apso fullvuxen?

De är vanligtvis fullvuxna efter 1 år.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hunden har bruna ögon.

Vad har Lhasa apso för vikt?

Hundarna kan väga mellan 5-11 kg. De är lika stora som en vanlig huskatt, vilket innebär att de passar perfekt i nästan alla livssituationer.

Vilka färger har Lhasa apso?

Hundrasen finns i 5 färger: svart, brun, röd, grå och vit.

Är en Lhasa apso allergivänlig?

Nej, en Lhasa apso är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Lhasa apso för personlighet och temperament?

Det är en avslappnad hund som tycker om människor och har en mild personlighet. Hundarna är glada över att vara en del av en familj och vill tillbringa mycket tid med sina människor. 

Lhasa apso-hundar kommer också sannolikt att vilja följa dig runt i huset eller på gården, så de behöver lite utrymme för detta. De tycker om nya platser och människor men kan bli oroliga när det finns många främlingar. Dessa hundar kan skälla på nya människor eller djur som de inte känner, men brukar sluta när de vant sig vid dem. De gillar att gosa i soffan med dig utan att komma för nära.

Pälsvård och motion

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Det rekommenderas att hundägare trimmar hundens päls en eller två gånger om året. Hundar med långt hår bör borstas med en hård hundborste två gånger i veckan. De med kort hår bör borstas ungefär en gång i månaden.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hunden fäller mycket lite, men den måste borstas minst två gånger i veckan med en särskild hundborste för Lhasa apso.

Hur ofta bör man motionera en Lhasa apso?

Denna hundras behöver motion. Hundarna är uppfödda för en aktivitetsnivå som är förenlig med lägenhetsboende, men gör inga misstag: Lhasa apso-hundar vill och behöver springa och leka utomhus varje dag, precis som alla andra hundar.

Hundarna behöver regelbunden motion, för om de inte får det så kan det leda till beteendeproblem som slickande eller tuggande – vilket ofta leder till dålig andedräkt.

Dessutom, en hund som inte får regelbunden motion blir uttråkad, rastlös och destruktiv.

Ursprung och historia

Vad har Lhasa apso för ursprung och historia?

Hundrasen är en hybrid av tibetansk, pembroke welsh och shih tzu. Hundarna anses vara en av de mest lojala hundraserna i världen och om du letar efter en ny hund som ger dig allt är Lhasa apso hundar det perfekta valet.

Lhasa apso valp

Vad kostar en Lhasa apso valp?

En Lhasa apso valp brukar kosta mellan 17000-28000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen får oftast bara en valp åt gången.

Lhasa apso pris

Vad är det för pris på Lhasa apso?

Ett genomsnittligt pris på Lhasa apso är ca 17000-28000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Lhasa apso uppfödaren finns.

Lhasa apso uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Lhasa apso?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Lhasa apso omplacering

Hur hittar man en Lhasa apso för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Lhasa apso omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Lhasa apso.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Lhasa apso intelligent?

Det är en av världens mest intelligenta hundraser.

Är hunden lätt att träna?

Hundarna är relativt lätta att träna, men de behöver mycket tålamod och konsekvens från sina ägare. 

De kan tränas att gå i koppel, komma när de kallas och sitta. Hundarna lyder också ett antal grundläggande kommandon som ”ner”, ”stanna” och ”titta”. De följer vanligtvis ledaren i sin flock.

Träning av hundarna måste ske i korta intervaller med mycket beröm och belöningar i form av mat. De blir uttråkade om träningspassen varar för länge, så det är viktigt att inte överdriva.

Är en Lhasa apso skällig?

Hundrasen är inte känd för att vara skällig, men det kan bero på vilken Lhasa apso-hund det handlar om. Hundarna tenderar att vara alerta djur och reagerar snabbt om de hör ett ljud eller ser något ovanligt som pågår.

Andra relaterade sidor