Weimaraner

Weimaraners är jakthundar som också kan vara bra sällskap. Hundrasen avlades för att jaga vilt i de täta skogarna i Tyskland och Frankrike. De har ett utmärkt lukt- och synintryck vilket gör dem till perfekta jägare under dessa förhållanden.

En egenskap som alla Weimaraner delar är intelligens – de är en av de mest träningsbara raserna. De är ivriga att göra sina ägare nöjda, men har också ett självständigt sinne.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Weimaraner som familjehund

Är Weimaraner en bra familjehund?

Det är en mycket populär jakthund hos många, men den är också ett bra familjehusdjur. De behöver naturligtvis mycket motion och om man har turen att bo i ett område som är mer tempererat är de bra följeslagare för Weimaraners. Hundarna tål inte varmt väder särskilt bra och deras behov bör respekteras dessa dagar. 

Hunden kan behöva mycket daglig mental stimulans samt dagliga promenader. De kräver interaktion från sina ägare regelbundet, annars kan de potentiellt sluta bli destruktiva eller uttråkade, vilket skulle vara mycket dåligt både för Weimaranen och för ägarens hem.

Hur är det att äga en Weimaraner?

Det är energiska hundar som behöver få mycket fysisk och mental stimulans.

Hundarna behöver sin ägares uppmärksamhet mest hela tiden eftersom de tenderar att bli uttråkade mycket snabbt och kommer att tillgripa destruktiva beteenden när de lämnas ensamma hemma. Du som hundägare bör också vara noga med hundens diet och se till att den är hälsosam och innehåller lämpliga mängder protein och andra viktiga näringsämnen.

Weimaraner fakta

Hur länge lever Weimaraner?

De lever i genomsnitt 12-14 år.

När är Weimaraner fullvuxen?

De kan vara fullvuxna redan från tjugo månader.

Vilken ögonfärg har Weimaraner?

Ögonfärgen är vanligtvis bruna eller blå.

Vilka färger har Weimaraner?

Weimaranerhundar kan vara svart, grå, silver och bruna.

Är en Weimaraner allergivänlig?

Weimaraner är inte allergivänlig, men de sägs ge mindre allergireaktioner. Hundrasen fäller hår och vissa människor tror felaktigt att de inte fäller eftersom de inte har lång päls. Ibland kanske de även producerar också mer hår än hundraser.

Egenskaper och personlighet

Vad har Weimaraner för personlighet?

Hundens personlighet kan variera från hund till hund, men Weimaraner som uppfostrats med socialisering och korrekt träning gillar vanligtvis inte att lämnas ensamma för länge och vill alltid tillbringa tid med sin ägare och andra hundvänner.

Hur intelligent är en Weimaraner?

De är mycket intelligenta och rankas vanligtvis bland de fem mest intelligenta hundraserna.

Sjukdomar och hälsa

Vilka sjukdomar är vanliga bland Weimaraner?

Vissa sjukdomar hos Weimaraner kan vara medfödd grå starr, diabetes mellitus och korsbandsbrott. Det är en ras som ofta lider av ett antal ögonproblem eftersom de har en bristande tolerans för höga ljusnivåer. Hundarna behöver ofta få en diet med lågt proteininnehåll för att förhindra njurskador. Hunden behöver också få sina tänder borstade varje dag för att förhindra att plack byggs upp som är vanligt hos denna hundras.

Pälsvård och motion

Hur ger man Weimaraner pälsvård?

Hunden bör skötas om minst en gång i veckan. Weimaraners brukar fälla mer än andra hundar, så om du borstar dem regelbundet tar du bort lösa hårstrån och mjäll. Hundägarna bör använda en kam av gummi eller en hundborste för att trimma hunden. Bada inte hunden för ofta, eftersom frekventa bad kan torka ut deras hud och göra den mottaglig för dermatit. Du som ägare bör också se till att kontrollera deras öron för öronkvalster och naglarna för överväxta klor.

Hur ofta ska man trimma en Weimaraner?

Svaret på denna fråga varierar beroende på hunden. Weimaraner med längre päls behöver trimmas regelbundet, medan de med kortare päls kan trimmas lite mer sällan. Vi rekommenderar att du borstar din hund minst två till tre gånger i veckan för att förhindra trassel och knutar i pälsen.

Vi rekommenderar att du trimmar hunden när de är i ett lugnt tillstånd, till exempel direkt efter att de har sovit eller ätit.

Hur mycket hår fäller Weimaraner?

De fäller mer päls än de flesta raser. Pälsen fälls under säsongsväxlingar och vilar i ungefär sex månader i taget.

Hur ofta bör man motionera en Weimaraner?

En Weimaraner bör promenera minst 20-30 minuter per dag. De älskar att vara aktiva och tycker om att leka hämtning eller att jaga en boll i huset. Hundrasen är naturliga apporterare som hämtar vattenfåglar, skadat vilt eller bara slumpmässiga föremål från golvet. De uppskattar också en möjlighet att sträcka på benen då och då genom att följa med dig på en joggingtur, vandring eller cykeltur.

Ursprung och historia

Vad har Weimaraner för ursprung och historia?

Hundrasen kommer ursprungligen från Weimarregionen i Tyskland och har avlats för att jaga sedan den introducerades. De introducerades först som ras i USA 1937 och användes ursprungligen som jakthundar. Hundrasen hålls numera främst som sällskapsdjur, och det är mycket mindre vanligt att äga hundrasen än för 20 år sedan.

Weimaraner valp

Vad kostar en Weimaraner valp?

En Weimaraner- alp kan kosta mellan cirka 10000-17000 kronor. Vilka valpar du köper beror ofta på deras rasutveckling och härstamning.

Hur många valpar kan en Weimaraner få?

De har vanligtvis kullar på fyra till sex valpar.

Hur är en Weimaraner valp?

Valparna är vanligtvis lugna och självsäkra. De har en mörkare pälsfärg, som blir ljusare när de blir äldre.

Valparna bör inte lämnas ensamma för länge eftersom de kan bli ängsliga eller frustrerade utan sällskap av en annan hund eller människa.

Weimaraner pris

Vad är det för pris på Weimaraner?

Weimaraner är inte en billig hund att köpa. Pris på Weimaraner är ca 10000-17000 kronor. Ibland kan priset vara ännu högre beroende på uppfödaren man köper ifrån.

Weimaraner uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Weimaraner?

Ta kontakt med hundens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

VAD HUNDÄGARE TÄNKER PÅ 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Weimaraner intelligent?

Det är den tredje smartaste hundrasen i världen, men de är också en av de mest aktiva raserna som behöver mycket mental stimulans.

Är en Weimaraner lättlärd?

Hundarna är lätta att träna. Hundarna är mycket intelligenta och lojala hundar som kan tränas med olika svårighetsgrader beroende på dess ägare. Weimaraner är bland en av de lättaste raserna att träna eftersom de har så mycket intelligens. De har en medfödd önskan att göra sina ägare nöjda, vilket gör dem utmärkta för inlärning.

Är en Weimaraner skällig?

Weimaraners är inte skällande hundar i den meningen att de skäller på saker och ting. De är uppfödda för att vara jakthundar, så de förstår när det är lämpligt att skälla och när det inte är lämpligt. Hunden skäller vanligtvis för att visa att de är glada eller bekymrade över något som har hänt.