Border Terrier

Borderterrier är en liten, robust hundras som ursprungligen föddes upp i gränslandet mellan England och Skottland. De är en gammal ras som går tillbaka till 1700-talet och användes som arbetshundar på gårdar och i gruvor. I dag är de populära husdjur och familjehundar.

Border terriers är kända för sina vänliga personligheter och höga energinivåer. De kräver mycket motion och kan vara bra följeslagare för aktiva familjer. De är också relativt lätta att ta hand om, vilket gör dem till ett bra val för upptagna djurägare.

Här kommer du få reda på:

●    Border terrier fakta

●    Border terrier pris

●    ​​Border terrier valp

●    Border terrier omplacering

Utseendet

Hur ser en Border terrier ut?

Borderterriern är en liten, kompakt, grovpälsad hund som huvudsakligen är vit med svarta och solbruna markeringar. De har ett karakteristiskt ”leksaks-” eller ”diamantformat” huvud och deras ögon är vanligtvis mörkbruna.

Border terrier som familjehund     

Är det en bra familjehund?

Border terrier är en bra familjehund. De är mycket aktiva och älskar att leka, så de är perfekta för barnfamiljer. De är också mycket vänliga och kärleksfulla, vilket gör dem till den perfekta följeslagaren.

Border Terriers är aktiva, energirika hundar som alltid är redo för en lekstund eller en promenad. 

De är intelligenta och lär sig snabbt, men kan också vara egensinniga och självständiga, så de kräver en ägare som är självsäker och som kan ta strid när det behövs! De är bra familjehundar och kommer bra överens med barn. 

Hur är det att äga en Border terrier?

Border Terrier är uppfödda som arbetshundar och älskar att hållas sysselsatta. De behöver mycket motion och mycket interaktiv lektid med sina ägare. 

Hundarna är också kända för att vara en av de mest intelligenta hundraserna och är lätta att träna. De är generellt sett bra med barn och är bra familjehusdjur.

Border terrier fakta          

Hur länge lever Border terrier?

De har en genomsnittlig livslängd på 12-15 år. 

När är Border terrier fullvuxen?

Hundarna anses vara fullvuxna när de är omkring 12-15 månader gamla.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

De har vanligtvis bruna ögon.

Vad har Border terrier för vikt?

Borderterriers väger vanligtvis mellan 5-9 kg. De anses vara en liten hundras och är bra husdjur för människor som bor i lägenheter eller hus med små gårdar. Höjd (mankhöjd) är 28-40 cm.

Vilka färger har Border terrier?

Border terrier finns i färgerna svart, brun, vit, gul och grå. De kan också ha markeringar i andra färger, till exempel tan eller grizzle. 

Är en Border terrier allergivänlig?

Nej, en Border terrier är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Border terrier för personlighet och temperament?

Border terrier-hundar är pigga, aktiva och alerta. De har mycket personlighet och är mycket vänliga. 

De älskar att umgås med människor och andra djur, vilket gör dem till utmärkta familjehusdjur. Borderterriers är också mycket intelligenta och lätta att träna.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

Border Terriers behöver bara en snabb trimning med några månaders mellanrum. Under badet kan du använda en hundborste för att ta bort döda hårstrån och sedan använda en kam. Var försiktig så att de inte får vatten i öronen eller ögonen.

För att hålla deras pälsar friska och fria från mattor bör du borsta din hund regelbundet med en hundkam eller en hundborste. Var särskilt uppmärksam på områdena runt öronen, benen och svansen.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundarna kan fällma en måttlig mängd hår, men det är inte lika mycket som vissa andra hundraser. Om du är villig att borsta din hund regelbundet bör mängden hår som släpps inte vara något problem.

Hur ofta bör man motionera en Border terrier?

Borderterriers behöver ungefär en timme motion varje dag (minst). Det kan vara i form av en lång promenad, en lek i parken eller en tur på en agilitybana. 

Att se till att din hund får tillräckligt med motion är viktigt för att hålla dem glada och friska.

Ursprung och historia   

Vad har Border terrier för ursprung och historia?

Det är en hundras som utvecklades i gränsområdet mellan England och Skottland. Man tror att rasen härstammar från en blandning av terriers som fördes till området av skotska och engelska bosättare. 

Hundrasen avlades för att jaga småvilt, t.ex. kaniner och grävlingar, och användes av jordbrukare för att bekämpa skadedjur. Rasen erkändes av kennelklubbar år 2009.

Border terrier valp            

Vad kostar en Border terrier valp?

En Border terrier valp brukar kosta mellan 16000-21000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen kan få kullar med allt från en till sex valpar, men den genomsnittliga kullstorleken är tre.

Border terrier pris            

Vad är det för pris på Border terrier?

Vad kostar en Border terrier egentligen? Ett genomsnittligt pris på Border terrier är ca 16000-21000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Border terrier uppfödaren finns.

Border terrier uppfödare 

Hur hittar man bra uppfödare av Border terrier?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Border terrier är medlemmar.

Border terrier omplacering            

Hur hittar man en Border terrier för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Border terrier omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Border terrier.

Vanliga frågor och svar

Är Border terrier intelligent?

Ja, de anses vara intelligenta hundar. De beskrivs ofta som ”självständiga tänkare”, vilket innebär att de kan räkna ut saker och ting på egen hand och inte är lika beroende av sina ägare för att få vägledning som andra raser kan vara. Detta gör dem också relativt lätta att träna.

Är hunden lätt att träna?

Hundarna anses vara ganska lätta att träna. De är intelligenta och har ett bra minne, så de kan lära sig nya kommandon snabbt. Det är dock viktigt att börja träna dem tidigt och vara konsekvent med kommandon.

Är en Border terrier skällig?

Borderterrier är inte kända för att vara särskilt skällande hundar, men de skäller när de känner att de behöver försvara sitt revir eller när de hör något som verkar ovanligt. Vissa kan kan skälla mer än andra, men detta beteende kan i allmänhet kontrolleras med rätt träning.

Andra relaterade sidor

●    Hundraser