Drever

Drevers skapades först på 1980-talet. De är energirika och har stor uthållighet, så de måste tas med på långa promenader eller löprundor varje dag. Drevers är också lekfulla och leker med nästan alla som är villiga. Hundarna är mycket intelligenta, men de har också en självständig ådra som kommer från att de avlats för att jaga mindre vilt.

Drever som familjehund

Är det en bra familjehund?

Drevers är en familjehund. Hundägare har upptäckt att Drevers accepteras mycket väl av barn i alla åldrar och storlekar. De har också noterats acceptera andra djur i hushållet. 

Hundrasen föddes upp för att jaga mindre vilt, så de är alltid i rörelse och kommer att komma överens med alla husdjur som kan hålla jämna steg med dem. Hunden har också ett speciellt sätt att skälla som skiljer sig från de flesta hundraser, så många tycker att Drevers är bra vakthundar. 

Deras energi är ganska hög; de behöver ungefär en timme eller mer aktivitet varje dag för att undvika att hamna i trubbel på grund av tristess eller ensamhet.

Hur är det att äga en Drever?

Drevers är energirika hundar, så hundägare bör vara beredda på en daglig lång promenad eller löpning. De är också lekfulla och leker med alla som är villiga att interagera med dem. Hunden har även en självständig ådra som kommer från att de är uppfödda för att jaga.

Hundrasen kan tränas att gå i koppel, men de kan ibland göra motstånd genom att springa iväg. De bör också tidigt lära sig att gå i koppel utan att dra eller hoppa upp på personer som de vill hälsa på.

De kan ibland vara svåra husdjur eftersom deras aktiva natur måste motverkas genom att man leker apport eller dragkamp. Hundrasen klarar sig bra i alla klimat utom det varmaste; de klarar inte alls värme bra. Hundarna är utmärkta följeslagare för personer som bor i lägenheter på grund av sin storlek (de är inte särskilt stora).

Drever fakta

Hur länge lever Drever?

Hunden kan bli upp till 12 år gammal.

När är Drever fullvuxen?

Hunden är fullvuxen när den är mellan 17-25 månader gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundrasens har bruna ögon.

Vad har Drever för vikt?

Hundens vikt varierar mellan 15 och 28 kg.

Vilka färger har Drever?

Hundrasen kan finnas i flera färger, såsom brun, svart och gul.

Är en Drever allergivänlig?

Nej, en Drever är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Drever för personlighet och temperament?

Drevers tenderar att vara självständiga och rebelliska och de kan utmana sina ägare eller hundförare. Hundarna är intelligenta och lär sig snabbt. 

De behöver mycket motion och uppmärksamhet för att bibehålla sin livskvalitet. Hundarna är vanligtvis bra med andra djur så länge djuret inte är lika stort som dem eftersom de har en tendens att se sig själva som ”alfahunden”. 

Hundrasen gillar inte att lämnas ensamma för länge, även om de kan lära sig att tolerera detta om det är något som måste ske då och då. De är bra familjehundar och kommer att arbeta hårt på agilitybanor och på alla hinderbanor.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Det är inte särskilt svårt att trimma hunden. De är inte heller svåra att tvätta eftersom de har en kort och tät päls. Hundrasen bör borstas varje dag med en hundborste och öronen bör rengöras regelbundet.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Du bör trimma deras päls lika ofta som du skulle trimma vilken annan hund som helst.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

De anses inte ha mycket hår, men de tappar en del hår. Dreverhundar fäller lite hår och håret är lätt att hantera eftersom det inte mattas. Man kan säga att de har en trådig päls som är jämförelsevis lätt att sköta.

Hur ofta bör man motionera en Drever?

Drevers måste gå långa promenader eller springa varje dag. Hundarna kan ibland vara svåra husdjur eftersom deras aktiva natur måste motverkas genom att man leker apport eller dragkamp. Hundrasen leker också med nästan alla som är villiga, vilket har gjort dem populära i hundparker.

Ursprung och historia

Vad har Drever för ursprung och historia?

Dreverhunden skapades först på 1980-talet och är en nyare hundras. De är energirika, har stor uthållighet och behöver tas med på långa promenader eller löprundor varje dag.

Drever valp

Vad kostar en Drever valp?

En Drever valp brukar kosta mellan 14000-21000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

En hund kan få upp till fem valpar per kull. 

Hur är en Drever valp?

Valparna är energiska och lekfulla. Drevervalparna reagerar bra på träning och är ivriga att behaga sina ägare. De kan komma överens med andra djur om de introduceras på rätt sätt under valptiden, men de kan försöka dominera mindre, yngre djur. Hundarna brukar också komma bra överens med barn, särskilt när de har uppfostrats tillsammans från redan från födseln.

Drever pris

Vad är det för pris på Drever?

Ett genomsnittligt pris på Drever är ca 14000-21000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Drever uppfödaren finns.

Drever uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Drever?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Drever omplacering

Hur hittar man en Drever för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Drever omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Drever.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Drever intelligent?

Ja, hundarna är extremt intelligenta – de har ett högre förhållande mellan hjärna och kropp än någon annan hund. Vissa säger att hunden har en nästan mänsklig förmåga att tolka icke verbal mänsklig kommunikation. Hundrasen kan dock lätt bli uttråkade.

Är hunden lättlärd?

Av vissa hundägare anses hundrasen inte vara lätta att träna, och det är för att de har också en självständig ådra.

Är en Drever skällig?

Drevers har hög energi, så de är ofta en av de mest högljudda hundraserna. Hundarna har också ett distinkt tjut som kan höras långt. Drevers skäller för att signalera olika känslotillstånd, bland annat irritation. Dreverhundar är intelligenta djur och vill i allmänhet att människor ska veta att de är i närheten genom sitt skällande. Hunden skäller för att signalera olika känslotillstånd, inklusive irritation.

Andra relaterade sidor