Pumi

Pumi är en gammal ungersk ras som har funnits i århundraden. Det är ett litet, robust och smidigt djur som kan leva i alla klimat och miljöer. Pumi-hundens bästa egenskap är dess mångsidighet eftersom den avlades för att användas på gårdar såväl som för att vakta hem.

Deras intelligens gör dem lätta att träna och de är mycket lyhörda hundar med god förmåga att lyssna. De har en hög energinivå men är inte hyperaktiva så de kan hålla jämna steg med sina mänskliga familjemedlemmar utan större problem.

Här kommer du få reda på:

●    Pumi fakta

●    Pumi pris

●    ​​Pumi valp

●    Pumi omplacering

Pumi som familjehund     

Är det en bra familjehund?

Pumi anses vara utmärkta familjehundar. De är bra med barn och är bra följeslagare. De är också mycket aktiva och lekfulla, vilket kan göra dem mycket roliga för hela familjen.

Hur är det att äga en Pumi?

Att äga denna hundras kan vara väldigt roligt. De är aktiva hundar som behöver mycket motion, så se till att du är beredd att ta med dem på promenader eller löprundor varje dag. De är också intelligenta hundar som älskar att leka hämtning eller lära sig nya trick. Pumis är vanligtvis mycket bra med barn och är bra familjehundar.

Pumi fakta          

Hur länge lever Pumi?

Den genomsnittliga livslängden är 10-12 år. 

När är Pumi fullvuxen?

Hundarna mognar långsamt och når inte sin fulla storlek förrän de är ungefär två år gamla.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundens ögon kan vara bruna, bärnstensfärgade eller gröna.

Vad har Pumi för vikt?

Hunden väger vanligtvis omkring 25 till 30 pund. 

Vilka färger har Pumi?

Pumi finns i en mängd olika färger, bland annat svart, vit, brun och grå. De kan också ha markeringar i olika nyanser av dessa färger. 

Är en Pumi allergivänlig?

Nej, en Pumi är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Pumi för personlighet och temperament?

Pumihunden är en intressant ras som är känd för att vara intelligent, alert och aktiv. De är bra vakthundar och är alltid på jakt efter potentiella faror. De är också ganska lekfulla och älskar att tillbringa tid med sina familjer.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

De har en tjock päls som måste skötas regelbundet. Du måste borsta hundens hår minst en gång i veckan för att hålla det fritt från mattor och trassel. 

Se till att använda en mjuk hundborste, eftersom håret kan vara ganska känsligt. Du kan också behöva trimma hundens hår runt fötterna och öronen regelbundet.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Det är en ungersk herdehund som är känd för sin långa, snöriga päls. Den här typen av päls kräver regelbunden borstning för att förhindra att håret mattas och blir matt.

Hur ofta bör man motionera en Pumi?

Det är en arbetshund och behöver därför regelbunden motion. Ett genomsnittligt hushåll med en Pumi skulle gynnas av dagliga promenader, löprundor eller cykelturer, medan en person som arbetar hemma hela dagen bör ta med sin hund till parken för täta promenader och lekstunder.

En frisk vuxen Pumi kan leva i måttliga till aktiva hem utan någon motion bortsett från enstaka apporteringar på en öppen gård (ungefär en-två 20-minutersprintar per dag). Men detta är inte tillräckligt för många pumi.. Ett bättre alternativ är att gå på vandringar, vandra på stigar eller till och med springa lopp med din hundkamrat! 

Dagliga apporteringar gör också underverk när det gäller konditionen genom att ge din hund ett mentalt träningspass som ger stimulans och bygger upp. 

Ursprung och historia   

Vad har Pumi för ursprung och historia?

Pumi är en ungersk hundras som tros härstamma från Puli. Rasen nämndes för första gången i slutet av 1500-talet och användes då som boskapshund. Pumi erkändes av American Kennel Club på 2000-talet.

Pumi valp           

Vad kostar en Pumi valp?

En Pumi valp brukar kosta mellan 17000-24000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Svaret på denna fråga beror på hundens hälsa och ålder. I allmänhet kan en frisk hund få sex till åtta valpar.

Pumi pris            

Vad är det för pris på Pumi?

Ett genomsnittligt pris på Pumi är ca 17000-24000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Pumi uppfödaren finns.

Pumi uppfödare 

Hur hittar man bra uppfödare av Pumi?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Pumi är medlemmar.

Pumi omplacering            

Hur hittar man en Pumi för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Pumi omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Pumi.

Vanliga frågor och svar

Är Pumi intelligent?

Det anses vara en intelligent hundras. De kan lära sig kommandon och trick snabbt och är också kända för sin förmåga att lösa problem.

Är hunden lätt att träna?

Ja, de är lätta att träna.

Är en Pumi skällig?

Det finns inget universellt svar på den här frågan, eftersom skällbeteendet kan variera från hund till hund. 

Pumihundar är dock kända för att vara högljudda hundar, och de är ofta ganska högljudda när de leker, utforskar sin omgivning eller interagerar med sina ägare. Om du inte gillar oavbrutet skällande är en Pumi kanske inte den rätta rasen för dig.

Andra relaterade sidor
●    Hundraser