Puli

Pulis blir alltmer populära på grund av deras unika utseende, som kännetecknas av en lång, trådig päls som ligger tungt över kroppen.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Med en naturlig intelligens är de en av de mer intelligenta raserna på den här listan och kan lätt lära sig trick. De har också ett självständigt drag som gör dem livliga och lekfulla på samma gång.

Puli som familjehund

Är det en bra familjehund?

Puli är en mycket uppmärksam hund. De kan hålla sin familj nära och känna sig trygga. Hundenblir glad för allt du ger den, vilket gör den ännu lättare att träna. Detta gör dem till en idealisk familjehund.

Pulin gillar att vara nära människor, men den kan också tillbringa tid ensam utan att orsaka problem eller störa familjemedlemmarna. Den enda nackdelen är att de fäller ganska mycket hår hela året runt.

Hundrasen har en hög energinivå och behöver mycket motion varje dag för att förhindra tristess och destruktivt beteende som att t ex tugga sönder saker i huset eller gräva på gården.

Hur är det att äga en Puli?

Att äga en Puli är som att äga en uppsättning Furbies som gillar att slicka dig. Du kanske tycker att detta låter som den sämsta idén, men du vet aldrig förrän du prövar det.

Hundaena är speciella små, människovänliga hundar som kräver lite grooming eftersom deras päls bara mattar ihop sig själv. De har en självständig ådra som gör dem livliga och lekfulla på samma gång. Så även om de kräver allt från nagelklippning till öronrengöring är de också otroligt intelligenta – de kan lätt lära sig trick.

Puli fakta

Hur länge lever Puli?

De flesta vuxna blir mellan 10 och 14 år gamla.

När är Puli fullvuxen?

Hundaena växer fram till fyra års ålder

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundens ögon är bruna.

Vad har Puli för vikt?

Hundrasen väger vanligtvis 7-11 kg.

Vilka färger har Puli?

Hundarna kan finnas i en mängd olika färger. De är vanligast i vit, svart och brun färger. De har också en päls som är trådig och tjock.

Är en Puli allergivänlig?

Nej, en Puli är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Puli för personlighet och temperament?

Hundrasen har en personlighet som är lekfull och intelligent. De är kända för att vara aktiva, livliga och glada djur som gärna hälsar på vänner med sina tassar.

Hundaena är mycket vänliga mot främlingar men de gillar inte att bli rörda eller upplockade av dem. De kan lätt lära sig trick om de får tid att träna med positiv förstärkning.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundarna är kända för sina tunga pälsar som blåser överallt. Om du inte är försiktig kommer de bokstavligen att täcka dina möbler med hår. Det är bra att borsta dem varje dag för att undvika mattor och trassel. Se till att kontrollera deras öron, trampdynor och mellan tårna för tecken på smuts eller infektioner.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Deras päls brukar behöva klippas ungefär var sjätte månad. Pälsen behöver klippas eftersom den kan bli matt, vilket gör att de kliar sig och förlorar sin naturliga isolering. Om du tar bort mattan kommer det att minska hundens håravfall.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hunden brukar fälla mycket hår. Puli-ägare älskar utseendet, men det kan lätt bli överväldigande om det inte sköts ordentligt. Håravfallet sker främst under sommarmånaderna på grund av den tunga pälsen.

Hur ofta bör man motionera en Puli?

Det rekommenderas 1-2 timmar per dag, och minst 2-4 gånger i veckan. Det är viktigt att hunden också får vila och leka på lämpligt sätt, så se till att den får utforska mycket, leka med hämtning eller dragkamp och alla andra beteenden som lockar fram deras naturliga instinkter.

Det här är energirika hundar som behöver mycket motion. Pulihundar kan vara utmärkta löparpartners eftersom de stannar vid din sida och travar tillsammans med dig länge innan de börjar sakta ner. Ett 10-kilometerslopp är en bra distans för en pulihund eftersom det tar dem mindre än en timme i det tempot.

Ursprung och historia

Vad har Puli för ursprung och historia?

Hundens ursprung är inte helt känt. Man tror dock att rasen har sitt ursprung i Ungern. De kallas ofta för ”den ungerska fårhunden” eftersom de användes för att driva boskap.

De tros ha nått Storbritannien 1912, då kapten Horatio Gordon Robley tog med sig några stycken under en utlandsvistelse i Turkiet. Sedan dess har de förblivit sällsynta i Storbritannien, vilket gör dem till en av de mer exotiska raser som finns där.

Hundrasen var ursprungligen uppfödd av herdar på grund av deras förmåga att skydda får och annan boskap från rovdjur och andra faror. Pulis kallas också ofta för ”håriga kohundar” på grund av hårmängden på deras kroppar.

Puli valp

Vad kostar en Puli valp?

En Puli valp brukar kosta mellan 19000-26000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Vissa hundar kan få upp till 16 valpar åt gången, och varje kull kan variera i storlek.

Puli pris

Vad är det för pris på Puli?

Ett genomsnittligt pris på Puli är ca 19000-26000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Puli uppfödaren finns.

Puli uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Puli?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Puli omplacering

Hur hittar man en Puli för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Puli omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Puli.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Puli intelligent?

Ja, hundarna är mycket intelligenta. De kan vara mycket självständiga, livliga och lekfulla på samma gång. Alla dessa egenskaper gör dem till ett utmärkt val för alla familjer.

Är hunden lätt att träna?

Hundrasen är intelligent och kan lära sig tricks snabbt. De har också ett behov av självständighet, så det kan krävas tålamod för att träna dem.

Är en Puli skällig?

Det är inte ovanligt att hunden har ett starkt, högt skällande ljud. De är kända för att ha mer skäll än de flesta andra hundraser.

Andra relaterade sidor