Alaskan Malamute

Alaskan Malamute är en hundras som har sitt ursprung i Alaska. Hundrasen är större än många andra raser, men inte lika stor som Alaskan Husky.

Alaskan Malamute har en tjock päls och finns i en mängd olika färger, till exempel svart och vit, röd och vit, gräddvit, grå och vit, blå och vit eller brun och vit. Den här artikeln utforskar hundens historia från deras ursprung till hur de är som husdjur idag!

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Alaskan Malamute som familjehund

Är Alaskan Malamute en bra familjehund?

Alaskan Malamutes är en större hundras, men inte lika stor som Siberian Husky. De har en tjock päls och finns i en mängd olika färger som svart och vitt, rött och vitt, gräddvitt, grått och vitt, blått och vitt, brunt och vitt. Hundrasen har mycket energi vilket gör dem bra för friluftslystna familjer som gillar att tillbringa tid utomhus. Hunden väger vanligtvis 20-37 kg i genomsnitt. De är också mycket intelligenta – de kan lära sig trick snabbt och älskar att göra sina ägare nöjda!

Hur är det att äga en Alaskan Malamute?

Det är mycket arbete! Alaskan Malamute-hundar är klart större än exempelvis Alaskan Husky, men inte lika stora som Siberian Husky. Hundrasen tål inte värme bra och måste hållas i en luftkonditionerad miljö. De har också en tjock päls som de fäller året runt, så du kommer att ha hundhår överallt! Som tur är finns hundarna i en mängd olika färger, till exempel svart och vit, röd och vit, gräddvit, grå och vit, blå och vit, brun och vit. Alaskan Malamutes finns också i två olika typer: vargtyp eller björntyp.

Alaskan Malamute fakta

Hur länge lever Alaskan Malamute?

De flesta lever mellan 12 och 14 år.

När är Alaskan Malamute fullvuxen?

Hunden är fullvuxen när den är 18 månader gammal.

Vilken ögonfärg har Alaskan Malamute?

Hunden mängd olika ögonfärger, vissa har bruna ögon och andra har blå eller gula ögon. Den har också en mängd olika pälsfärger som sträcker sig från svartvitt till grädde, från grått till blått. Hunden har en tjock päls som de flesta hundarna har avlats för att ha i århundraden.

Vilka färger har Alaskan Malamute?

Alaskan Malamute finns i en mängd olika färger, till exempel svart och vitt, rött och vitt, gräddvitt, grått och vitt, blått och vitt, brunt och vitt.

Är en Alaskan Malamute allergivänlig?

Nej, Alaskan Malamutes är inte allergivänliga. Hundrasen fäller sin päls, vilket kan göra deras hår irriterande för många människor.

Egenskaper och personlighet

Vad har Alaskan Malamute för personlighet?

Alaskan Malamute är en energisk och livlig hund. Hundrasen är viljestark och har ofta en hel del attityd. De är i allmänhet snälla mot människor de känner, men kan vara mycket blyga mot främlingar. Hundarna är bra familjehundar eftersom de tycker om att tillbringa tid med sina familjer. De är vanligtvis mycket bra med barn, små djur och andra hundar.

Hur intelligent är en Alaskan Malamute?

Det har sagts att Alaskan Malamutes är en mycket intelligent hundras. Hundarna har en genomsnittlig IQ-nivå på cirka 120, vilket är lägre än Alaskan Husky-hundens genomsnittliga IQ-nivå på 130. Hundarna kan vara utmärkta arbetspartners och de kan hålla en familj säker samt ge skydd åt familjen. Hundarna är också bra vakthundar, eftersom de skäller för att varna sin familj om de känner fara.

Pälsvård och motion

Hur ger man Alaskan Malamute pälsvård?

Alaskan Malamutes har en tjock päls som är bra för att hålla regn och snö borta. Hundarna bör borstas med en trådbeklädd hundborse eller kam minst två gånger i veckan för att hålla pälsen fri från skräp och trassel och för att förhindra att den blir matt. Hundar bör också putsas på alla fyra fötterna minst en gång i veckan. De behöver också en hel del motion.

Hur ofta ska man trimma en Alaskan Malamute?

Denna Alaskan Malamute-hund har en tjock päls, så det är viktigt att trimma hundens hår minst en gång om året. Hundrasen fäller överdrivet mycket under hela året.

Hur mycket hår fäller Alaskan Malamute?

Det är en stor hund med tätare hår som fäller hår mindre än andra renrasiga hundar. Den fäller sin underpäls två gånger per år.

Hur ofta bör man motionera en Alaskan Malamute?

Alaskan Malamutes behöver mycket motion, men du kan avgöra hur mycket genom att känna av deras energinivå. Hundrasen behöver också mycket mental stimulans och klarar inte av att lämnas ensamma under långa perioder. De är mycket aktiva hundar som vill utforska världen runt omkring dem. Hundarna tycker om olika typer av övningar som promenader, löpning, simning, vandring och att leka apport. Uppfödare av hundrasen rekommenderar 2 till 2 1/2 timmars motion per dag.

Ursprung och historia

Vad har Alaskan Malamute för ursprung och historia?

Alaskan Malamutes ursprung är inte särskilt väldokumenterat, men man tror allmänt att de härstammar från en kombination av vargar och hundar. Alaskan Malamutes har avlats för att arbeta tillsammans med människor sedan mitten av 1800-talet i Alaska, så de har styrkan och intelligensen för att klara av detta jobb. 

Hundrasen finns i Nordamerika, Europa, Asien och Australasien. På 1950-talet importerades hunden till Storbritannien för att användas som slädhundar under vintermånaderna. I dag är den ett populärt husdjur för människor som bor i kallare områden i världen på grund av deras tjocka päls som håller dem varma i kallt väder.

Alaskan Malamute valp

Vad kostar en Alaskan Malamute valp?

En Alaskan Malamute-valp kostar mellan 18000-23000 kronor.

Hur många valpar kan en Alaskan Malamute få?

De kan få en kull med 3-10 valpar.

Hur är en Alaskan Malamute valp?

Om du funderar på att skaffa en Alaskan Malamute som valp måste du inse att de är naturligt aktiva hundar och därför behöver mycket mental och fysisk stimulans. Valparna älskar långa promenader eller vandringar, att leka apport, bollspel, allt som innebär att springa och hoppa! De älskar också att utforska nya platser och träffa nya människor. Valparna kan vara jobbiga om de inte får tillräckligt med motion.

Hur snabbt växer en Alaskan Malamute valp?

Valpen växer till sin fulla storlek efter cirka 18 månader.

Hur länge växer en Alaskan Malamute valp?

Det kan ta mellan 15 och 18 månader innan hunden är fullvuxen. Valparna växer också vanligtvis i en takt av ungefär 2,5 cm per månad, så hundvalparna kan växa ganska mycket på bara några månader.

Alaskan Malamute pris

Vad är det för pris på Alaskan Malamute?

Alaskan Malamute pris är mellan 18000-23000 kronor, beroende på vilken uppfödare du köper ifrån och var uppfödaren befinner sig i landet.

Alaskan Malamute hund uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Alaskan Malamute?

Det bästa är nog om du kontaktar hundens rasklubb för att komma i kontakt med uppfödare som känner till hunden väl. Många uppfödare är medlemmar där.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Alaskan Malamute intelligent?

Alaskan Malamutes är mycket intelligenta. De är i allmänhet inte lika snabba på att lära sig trick eller mer komplicerade kommandon, men de har ett bra minne och kan förutse ditt nästa drag ganska bra. Hundrasen behöver något att hålla dem sysselsatta med så att deras tankar inte vandrar iväg.

Är en Alaskan Malamute skällig?

Nej, Alaskan Malamutes är inte skällig. Hundarna är vanligtvis tystare än andra hundraser. De är kända för att vara lugna, mjuka, kärleksfulla och lojala följeslagare. Däremot anses de ibland inte vara bra vakthundar eftersom de är milda mot människor, även om de kommer att skydda sin familj.

Andra relaterade sidor