Breton

Bretonska hundar är en av de mest populära raserna på grund av sin söta, kompakta storlek och sin älskvärda personlighet. Bretonska hundar är små till storleken, men de är tillräckligt stora för att bli vänner med vem som helst. De är också kända för att vara aktiva och intelligenta. 

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Hundarna kan vara svåra att träna på grund av sin envishet, men om du har tålamod blir de en utmärkt följeslagare. Hundarna är perfekta för människor som bor i stadslägenheter eller vill ha en knähund. De har många lojala fans som ofta återkommer för att köpa bretonska valpar om och om igen.

Breton som familjehund

Är det en bra familjehund?

Det är en mycket social och aktiv ras. Valparna trivs med mänskligt sällskap och de kan vara nervösa i närheten av andra bretonska hundar. Hundarna är utmärkta husdjur eftersom de är lojala och intelligenta, men de behöver mycket motion. Bretonhundar kan vara mycket envisa, så de passar kanske inte för dem som vill ha en tränbar hund. Hundrasen behöver också utrymme att springa omkring eftersom de inte gillar att vara instängda inomhus hela dagarna

Hur är det att äga en Breton?

Hundrasen är känd för sin intelligens och tillgivenhet. Valparna är ofta eftertraktade eftersom de fortsätter att behålla sitt kärleksfulla humör under hela livet. 

Hundarna kan vara svåra att träna, men bretonägare vet att det oftast är värt besväret i slutändan. Hundägarna säger också att de är utmärkta följeslagare eftersom de är aktiva och inte kräver mycket utrymme.

Breton fakta

Hur länge lever Breton?

Hundarna blir vanligtvis 12-14 år gammal.

När är Breton fullvuxen?

Hunden är fullvuxen när den väger ungefär 10 kg.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundrasen har vanligtvis en djupt brun ögonfärg.

Är en Breton allergivänlig?

Nej, en Breton är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Breton för personlighet och temperament?

Hundarna är lekfulla och tillgivna följeslagare, vilket gör dem perfekta för en aktiv livsstil. De älskar att leka och tycker om att interagera med människor och andra bretonska hundar. 

Hundarna är också utmärkta familjehusdjur eftersom de älskar barn och inte har något emot att röra sig grovt. De är kanske inte det bästa valet för dem som bor i lägenheter eller till och med för dem som letar specifikt efter en knähund eftersom hundarna behöver utrymme för att springa runt och göra sin grej. Hundarna tenderar att vara envisa, men om du har tålamod blir de en utmärkt följeslagare.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Det är inte särskilt svårt att trimma hundrasen eftersom allt de behöver är ett bad och en hundborste. De bör borstas minst två gånger i veckan och de bör få tid utomhus för att göra det som lyckliga hundar gör: leka och utforska.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Pälsen bör klippas var sjätte vecka för optimal hälsa. Pälsarna är i allmänhet släta och kräver inte mycket borstning. Hundarna med tyngre pälsar kan dock behöva trimmas oftare än Breton med lättare pälsar.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Det är en kompakt hundras och den fäller inte särskilt mycket, men deras hår kan behöva klippas ungefär var sjätte vecka.

Hur ofta bör man motionera en Breton?

Hundarna är benägna att bli överviktiga, och därför bör hundägare anstränga sig för att träna sin hund varje dag.

Ursprung och historia

Vad har Breton för ursprung och historia?

Hundarna härstammar från Briard, som är en boskapshund. De föddes upp i Breton, Frankrike, på godset Chateau des Briards. Hundrasen föddes ursprungligen upp för att driva boskap och vakta egendomar. Idag används de ofta som jakthundar.

Breton valp

Vad kostar en Breton valp?

En Breton valp brukar kosta mellan 17000-26000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen har kullar på tre till sex valpar. Hundarna kallas ibland också ”Frenchies” eftersom de ursprungligen föddes upp i Frankrike.

Hur är en Breton valp?

Valpar är små, men de har en stor personlighet. De älskar uppmärksamhet och tillgivenhet från sin familj. 

Valparna är lätta att träna så länge de vet att det är du som bestämmer. De vill bara hitta någon som leker med dem, men de är också glada över att bli kramade i ditt knä.

Breton pris

Vad är det för pris på Breton?

Ett genomsnittligt pris på Breton är ca 17000-26000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Breton uppfödaren finns.

Breton uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Breton?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Breton omplacering

Hur hittar man en Breton för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Breton omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Breton.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Breton intelligent?

Hundarna är kända för sin intelligens. Hundrasen skapade den smarta Breton Heeler, en ”spårande” hundras som jagar vilt genom att följa dess doft och som kan spåra allt från djur som rymt till försvunna barn. 

Bretoner använder samma intelligens i mer urbana miljöer; de kan ofta hittas lydigt sittande vid dina fötter medan du läser tidningen eller arbetar med pussel runt om i huset.

Det bästa sättet att avgöra om en enskild breton är extremt smart eller inte så smart är inte genom att dra slutsatser av de beteenden som anges ovan utan istället genom att titta på hur snabbt den lär sig uppgifter och reagerar på verbala signaler. Många brethundar lär sig ”sitta”, ”stanna” och andra enkla uppgifter.

Är hunden lätt att träna?

Hundrasen är i allmänhet lätt att träna. De svarar generellt sett bra på träning som är baserad på positiv förstärkning, eftersom hundarna älskar uppmärksamhet och beröm. Dessa fina hundar kommer sannolikt att vara mer mottagliga för att lära sig kommandon för beteenden som de tycker om; snarare än beteenden som de inte tycker om.

Hundägare kan göra det lättare att träna sin hund genom att inte upprepa kommandon för många gånger, genom att gradvis lägga till detaljer i kommandona med tiden och genom att belöna hunden med godis, lektid eller andra belöningar när hunden följer kommandot.

Är en Breton skällig?

Hundrasen är känd för att vara en ”skällig” ras. De är vanligtvis mycket högljudda och skäller för att få din uppmärksamhet eller när de vill ha något.

Andra relaterade sidor