Airedaleterrier

Airedaleterriern är en hundras som ursprungligen föddes upp i England för att jaga och hämta vilt. De är den största av terrierraserna och är kända för sin karakteristiska svartbruna päls samt sin energiska personlighet.

På grund av sin storlek är de utmärkta vakthundar, men de är också mycket kärleksfulla och tillgivna med sina familjer. Om du funderar på att lägga till en Airedaleterrier till din familj är det här några saker du bör veta innan du tar hem en.

Här kommer du få reda på:

●    Airedaleterrier fakta

●    Airedaleterrier pris

●    ​​Airedaleterrier valp

●    Airedaleterrier omplacering

Utseendet

Hur ser en Airedaleterrier ut?

Airedaleterrier är en medelstor till stor hund som har ett robust utseende. De har ett långt huvud med en bred skalle och en nos som är lika lång som huvudet. De har triangulära öron som står upprätt och deras ögon är mandelformade. 

Terriern har en stark hals och en djup bröstkorg. De har en rak rygg och kraftiga bakben. Deras svans är vanligen dockad och de har en tät, trådig päls som är antingen svart, brun eller grizzle i färgen. 

Airedaleterrier som familjehund   

Är det en bra familjehund?

Airedaleterriern anses vara ett bra familjehusdjur. De är lojala och beskyddande mot sin familj och är bra vakthundar. De är också kända för att vara bra med barn.

Hur är det att äga en Airedaleterrier?

Att äga en Airedale terrier kan vara en fantastisk upplevelse. De är en mycket aktiv hundras och älskar att spela hämtning och gå på promenader. 

De är också mycket smarta och kan lära sig snabbt. Detta innebär att de kan vara lätta att träna. De är dock också kända för att vara självständiga och kan ibland vara envisa.

Airedaleterrier fakta         

Hur länge lever Airedaleterrier?

Hunden har en genomsnittlig livslängd på 10-12 år.

När är Airedaleterrier fullvuxen?

Hundrasen anses vara fullvuxen när den är två år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Det är en hundras som har mörka ögon generellt sett.

Vad har Airedaleterrier för vikt?

Medelvikten för en Airedaleterrier är cirka 18-29 kr.

Vilka färger har Airedaleterrier?

Airedaleterrier finns i en rad olika färger, bland annat svart, brun, vit, gul och grå. Hundrasens höjd (mankhöjd) är 56-61 cm.

Är en Airedaleterrier allergivänlig?

Nej, en Airedaleterrier är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Airedaleterrier för personlighet och temperament?

Det är en hund med mycket personlighet. De anses vara mycket mångsidiga hundar och kan anpassa sig till många olika situationer. 

De anses också vara mycket intelligenta hundar och är ofta snabba på att lära sig nya kommandon. Deras temperament brukar beskrivas som vänligt, utåtriktat och energiskt. De är bra familjehundar och är vanligtvis bra med barn.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

En Airedaleterrier-hund måste putsas regelbundet för att hålla pälsen frisk och fri från mattor. Du kan trimma din hund hemma med några enkla verktyg.

Borsta först hundens päls för att ta bort lösa hår eller smuts. Använd sedan en hundkam för att borsta bort eventuella mattor eller trassel. Var försiktig så att du inte drar för hårt i håret, annars kan du skada pälsen.

Använd slutligen en sax för att trimma långa eller vilsna hårstrån. Undvik att klippa håret för kort, annars kan du skada pälsens naturliga skyddande lager.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Det är en hund som inte fäller mycket hår. Det innebär att den är ett bra val för människor som inte gillar mycket hundhår.

Hur ofta bör man motionera en Airedaleterrier?

Airedaleterrier-hundar behöver motion, men hur mycket beror på hundens ålder, ras och hälsa. 

Valpar bör motioneras flera gånger om dagen, medan vuxna hundar bara behöver ett eller två pass per dag. 

Airedaleterrier är energirika hundar, så de behöver mycket motion. För mycket motion kan dock vara skadligt, så se till att övervaka din hunds aktivitetsnivå och anpassa mängden motion därefter.

Ursprung och historia   

Vad har Airedaleterrier för ursprung och historia?

Det är en hund som föddes upp i Storbritannien. Det är en terrier som uppföddes specifikt för jakt och arbete i vattenområden. Hundrasen registrerades först som ras 1878.

Airedaleterrier valp          

Vad kostar en Airedaleterrier valp?

En Airedaleterrier valp brukar kosta mellan 16000-22000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

De kan få mellan sex och tolv valpar åt gången.

Airedaleterrier pris           

Vad är det för pris på Airedaleterrier?

Vad kostar en Airedaleterrier egentligen? Ett genomsnittligt pris på Airedaleterrier är ca 16000-22000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Airedaleterrier uppfödaren finns.

Airedaleterrier uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Airedaleterrier?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Airedaleterrier är medlemmar.

Airedaleterrier omplacering           

Hur hittar man en Airedaleterrier för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Airedaleterrier omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Airedaleterrier.

Vanliga frågor och svar

Är Airedaleterrier intelligent?

Ja, de är intelligenta. De anses vara en av de mest intelligenta hundraserna.

Är hunden lätt att träna?

Svaret på denna fråga är lite komplicerat. Vissa hundar är lättare att träna än andra, men alla hundar kräver en viss grundläggande lydnadsträning. 

Om du inte har erfarenhet av att träna hundar kan det vara bäst att samarbeta med en professionell tränare för att hjälpa dig komma igång.

Är en Airedaleterrier skällig?

Många människor är nyfikna på om Airedaleterrier-hunden är skällig och om de ständigt kommer att höra sin hund skälla. 

Svaret på denna fråga är att varje hund är annorlunda och vissa kan skälla mer än andra. Med rätt träning kan du dock hjälpa till att stävja överdrivet skällande.

Andra relaterade sidor

●    Hundraser