Borzoi

Borzoi-hundar är långa, smala och eleganta hundar med en mjuk päls. De finns i en mängd olika färger, till exempel svart, grå och vitt. Hundrasen är känd för sin snabbhet och smidighet vilket gör dem till utmärkta jakthundar. Däremot behöver de mycket motion för att undvika att bli uttråkad eller rastlös eftersom de har en hög energinivå. Passar bäst i hem med stora trädgårdar eller för personer som bor på landsbygden.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Borzoi som familjehund

Är det en bra familjehund?

En del personer skulle säga att det är den bästa familjehunden, men beror på vem man frågar. De är mycket vänliga mot människor men kräver en hel del motion och underhåll för att må bra. 

Hunden behöver också gott om tid utomhus för att undvika att bli uttråkad, rastlös och destruktiv. De är också mycket energiska och behöver mycket motion för att inte bli uttråkade. 

Borzois behöver mycket utrymme och uppmärksamhet. De skulle föredra att bo i ett hem med en stor trädgård eller någon som bor på landsbygden.

Borzoi fakta

Hur länge lever Borzoi?

Hunden kan leva mellan 10 och 12 år.

När är Borzoi fullvuxen?

Det finns Borzoi-hundar som fortfarande växer när de är två eller tre år gamla. Hunden växer alltid i perioder, och det är då de växer snabbast. När hundarna är fullvuxna och når sin fysiska och mentala mognad kan de vara hur stora som helst.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hunden har bärnstensfärgade ögon.

Vad har Borzoi för vikt?

Hunden väger mellan 30 och 46 kg

Vilka färger har Borzoi?

Hunden finns i en mängd olika färger, bland annat svart, grå och vitt. Borzois beskrivs ofta som eleganta på grund av sin slanka kroppsbyggnad och mjuka, silkeslena päls.

Hundarna behöver mycket motion för att behålla balansen och den mentala hälsan, men kan också njuta av lekar som jakt, promenader på stranden eller simtagningar. De är mycket vänliga mot människor men inte alltid mot andra djur.

Är en Borzoi allergivänlig?

Nej, en Borzoi är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Borzoi för personlighet och temperament?

Vissa av hundarna är mycket vänliga och snälla, medan andra kanske inte är lika vänliga, det beror lite på deras personlighet.

De gillar inte att lämnas ensamma under långa perioder, eftersom de behöver motionera och arbeta. Hundrasen behöver också mycket mental stimulans för att undvika tristess eller rastlöshet. 

Hunden passar bäst i hem med stora trädgårdar eller i hem som är på landsbygden.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Det är relativt enkelt att trimma hundarna, och deras päls behöver bara lite borstning varannan dag för att avlägsna döda hår och hålla pälsen snygg. 

De fäller också i måttlig till kraftig takt. Detta innebär att de kan behöva borstas oftare under vissa årstider om pälsen blir riktigt tjock, eller om pälsen ändrar färg.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Pälsen kan vara lång, så det är bra att trimma pälsen regelbundet.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundrasen har en mjukare och glansigare päls än många andra raser. Det  fäller inte mycket alls, vilket är anledningen till att de anses vara en av de bästa hundraserna för hem där man inte vill ha mycket hundhår.

Hur ofta bör man motionera en Borzoi?

Hundrasen behöver mycket motion för att inte bli uttråkad eller rastlös. De är kända för sin snabbhet och smidighet, vilket gör dem till utmärkta jakthundar. Samtidigt behöver de också mycket utrymme att ströva omkring eftersom de har en hög energinivå. 

Ursprung och historia

Vad har Borzoi för ursprung och historia?

Hundens anor kan spåras tillbaka till Ryssland på 1800-talet. Borzoi-hundar är långa, slanka och eleganta hundar med en mjuk päls. 

De finns i en mängd olika färger, till exempel svart, grå och vit. Hunden är känd för sin snabbhet och smidighet. Det som är bra är att de kan jaga snabbt i olika terränger eller terräng som är mindre önskvärd eftersom de har en hög energinivå. 

Hundrasen behöver också mycket motion för att undvika att bli uttråkad eller rastlös eftersom de har en hög energinivå.

Borzoi valp

Vad kostar en Borzoi valp?

En Borzoi valp brukar kosta mellan 15000-24000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hunden får vanligtvis 1-5 valpar åt gången.

Hur är en Borzoi valp?

Valparna är i allmänhet snälla och tillgivna mot främlingar, men kan vara misstänksamma mot andra djur. Hundarna älskar att springa och behöver alltid mycket motion. Valparna behöver också mycket uppmärksamhet från sina ägare. Samtidigt är det bra om du ger din hund mycket socialiseringsmöjligheter eftersom de behöver bli vana vid andra djur och människor. 

Borzoi pris

Vad är det för pris på Borzoi?

Ett genomsnittligt pris på Borzoi är ca 15000-24000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Borzoi uppfödaren finns.

Borzoi uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Borzoi?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Borzoi omplacering

Hur hittar man en Borzoi för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Borzoi omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Borzoi.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Borzoi intelligent?

Ja, Hundarna är generellt sett en intelligent ras. Lika smart som genomsnittet.

Är hunden lättlärd?

De är mycket villiga att göra sina ägare nöjda och det gör dem lätta att träna. Hundarna är utmärkta följeslagare för både inomhus- och utomhuslivet.

Är en Borzoi skällig?

Hundrasen tenderar att vara tyst runt sin familj, men kan kommunicera med människor genom att skälla eller yla. Hunden slår larm om en främling ses vandra nära huset, men annars skäller de inte ofta.

Andra relaterade sidor