Shiba

Shiba är en liten hund som ursprungligen kommer från Japan. Shiba är en lojal, intelligent och självständig kamrat med hög energinivå som gillar att stå i centrum för uppmärksamheten. Shiba har avlats för att jaga genom att jaga, spåra och döda småvilt som tvättbjörnar, kaniner och rävar.

De är mycket bra vakthundar men avskräcker inte främlingar om de inte är ordentligt socialiserade från ung ålder. Shibas älskar vatten och tycker i allmänhet om alla aktiviteter som innebär att de springer runt i ett öppet område.

Shiba som familjehund

Är det en bra familjehund?

Shiba är en mycket lojal, intelligent och självständig följeslagare. De är energirika hundar som inte blir lyckliga om de inte får tillräckligt med fysisk aktivitet. Shibas vill ständigt stå i centrum för uppmärksamheten, så det är viktigt att socialisera dem från valpåldern för att se till att de inte blir övermäktiga. Shibas dras till vatten och tycker om alla aktiviteter som innebär att de springer runt i ett öppet område, så det är viktigt att ha ett utomhusutrymme för dem. Shibas päls behöver ständigt skötsel – detta innebär vanligtvis att man strippar eller borstar pälsen med några dagars mellanrum med en styv borste – men Shiba har tre olika typer av päls beroende på var i Japan de kommer ifrån.

Hur är det att äga en Shiba?

Shibas är intelligenta, självständiga och lojala hundar. I Shibas hemland Japan anses Shiba vara en nationalskatt och bor ofta med sina ägare i lägenheter i Tokyo. Shibas har en hög energinivå och älskar att stå i centrum för uppmärksamheten. Shiba-ägare måste se till att de får mycket motion, annars blir dessa hundar destruktiva. Shibas jagar, spårar och dödar småvilt som tvättbjörnar, kaniner och rävar då de är uppfödda för att jaga. De är mycket bra vakthundar men avskräcker inte främlingar om de inte socialiseras från ung ålder. Shibas pälsar är grova som ull och finns i röd, svart och vit.

Shiba fakta

Hur länge lever Shiba?

Den har en genomsnittlig livslängd på 15 år.

När är Shiba fullvuxen?

Den vara fullvuxen när den fyller ett år.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Ögonfärgen kan vara brun, svart eller hasselblå.

Vad har Shiba för vikt?

Shiba är en liten hund med en genomsnittlig vikt på 12-21 pund.

Vilka färger har Shiba?

Shibas finns i färgerna black and tan, red and tan och cream and tan.

Är en Shiba allergivänlig?

Nej, en Shiba är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Shiba för personlighet och temperament?

Shiba är en lojal, intelligent och självständig följeslagare med hög energinivå som gillar att stå i centrum för uppmärksamheten. Den har uppfostrats för att jaga genom att jaga, spåra och döda småvilt som tvättbjörnar, kaniner och rävar. De är mycket bra vakthundar men avskräcker inte främlingar om de inte socialiseras ordentligt från ung ålder. Shibor älskar vatten och tycker generellt sett om alla aktiviteter som innebär att de springer runt i ett öppet område. Deras päls är grov som ull med två lager, en underpäls mjukt kort hår som fortsätter på ytterpälsen. Den är lång på kroppen men kort på huvudet, halsen, benen och svansen vilket ger den ett unikt utseende bland hundraserna.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Shibas päls är grov som ull med två lager. Det översta lagret består av döda hårstrån och det nedersta lagret består av en tät underull som isolerar hunden från kyla. Hundpälsen bör putsas en gång i veckan med ett Shiba balsam för att se till att den torkar snabbt, för mycket fukt kan leda till hudproblem.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Shibas päls är ganska grov och har en underpäls av mjukare ullhår på vintern. Eftersom Shibas sköts med en kniv är det möjligt att trimma dem så lite som en gång om året. Shibaägare kommer att finna att hunden reagerar bäst på regelbunden borstning och kamning med en hundborste.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Shiba har en tjock ytterpäls som är som ull och en underpäls. Shibas tappar bara underpälsen, så de lämnar inte ständigt hår överallt.

Hur ofta bör man motionera en Shiba?

Shibas behöver daglig motion. De är kända för sin medelhöga energinivå, så Shibaägare bör gå ut och springa med sin hund minst en gång om dagen. De tenderar också att vara besatta jägare, så det är mycket viktigt att de har färskt vilt att jaga om möjligt. Annars kan Shibe vilja plocka upp saker från din trädgård, till exempel leksaker eller sopor, för att tillfredsställa sin jakthunger.

Ursprung och historia

Vad har Shiba för ursprung och historia?

Shiba är en liten japansk hundras som har avlats för att jaga genom att jaga, spåra och döda småvilt som tvättbjörnar, kaniner och rävar. De är mycket bra vakthundar men avskräcker inte främlingar om de inte socialiseras ordentligt från ung ålder. De älskar vatten och tycker i allmänhet om alla aktiviteter som innebär att de springer runt i ett öppet område. Deras päls är grov som ull med två lager: toppskinnet som står av från underskinnet.

Shiba valp

Vad kostar en Shiba valp?

En Shiba valp brukar kosta mellan 17000-25000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

De kan få fem till sju valpar i en kull, med sex i genomsnitt.

Hur är en Shiba valp?

Valparna är vanligtvis uppfödda för att jaga småvilt. Valparna älskar i allmänhet vatten och tycker om att springa runt i öppna områden. Valparna kan vara energirika, envisa och självständiga, men de är också bra följeslagare till vuxna. De är lojala, intelligenta hundar med hög energinivå som behöver stå i centrum för uppmärksamheten. De är riktigt bra vakthundar men avskräcker inte främlingar om de inte socialiseras ordentligt från ung ålder.

Shiba pris

Vad är det för pris på Shiba?

Ett genomsnittligt pris på Shiba är ca 17000-25000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet uppfödaren finns.

Shiba uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Shiba?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Shiba omplacering

Hur hittar man en Shiba för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Shiba omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Shiba.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är hunden lättlärd?

Shibas kan vara svåra att träna eftersom de är så intelligenta och viljestarka. Du kommer att behöva använda godis som belöning vid Shibaträningspass. Och Shiba-ägare kanske vill ta hjälp av vänner eller familjemedlemmar som har erfarenhet av att hantera sådana hundar som är svåra att träna.

Är en Shiba skällig?

Shiba är inte typiskt skälliga. De har högre krav på social interaktion och de ser vanligtvis inte andra Shibas som främlingar.

Andra relaterade sidor