Akita

Akita är en japansk hundras och avlades ursprungligen som kamphund. De är kända för att vara självständiga hundar, så de kanske inte passar bäst för förstagångsägare. 

Akitas användes ursprungligen som kamphundar, så de behöver ofta mycket motion och mental stimulans för att undvika beteendeproblem som tuggande eller att utveckla andra beteendeproblem. Om du funderar på att köpa eller adoptera denna fina hund bör du göra din forskning om rasen för att försäkra dig om att den här typen av hund passar just dig.

Akita som familjehund

Är det en bra familjehund?

Av vissa personer anses de inte vara en av de mer vänliga raserna. Hundrasen har fötts upp som kamphundar och därför kan Akitas från olika familjer ha svårt att komma överens. 

De behöver också mycket motion och mental stimulans eftersom de kan utveckla beteendeproblem som tuggande eller till och med gräva upp din trädgård. Hunden kräver mycket uppmärksamhet och de som har varit ensamma en längre tid kan vara svåra att socialisera med människor. Hunden knyter vanligtvis först band till sina ägare innan de utvecklar ett band till andra husdjur i familjen.

Akita fakta

Hur länge lever Akita?

Hundrasen kan leva upp till 10 år, men om de har höftl.

När är Akita fullvuxen?

Hundarna är vanligtvis fullvuxna på två år.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

De har bruna ögon.

Vad har Akita för vikt?

De väger vanligtvis runt 45 kg.

Vilka färger har Akita?

De är ofta bruna, gräddiga, kanel, silvergråa eller blekgula. Hunden kan också vara svart och solbrun eller röda.

Är en Akita allergivänlig?

Nej, en Akita är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Akita för personlighet och temperament?

Det är en självständig hundras, vilket innebär att den inte vill vara alltför beroende av sin ägare. Hundrasen mår också bäst om de får mycket motion och mental stimulans. Akitas kan leva länge, men vissa Akitas kan ha hälsoproblem som höftledsdysplasi som förkortar deras livslängd. Vissa hundar kan utveckla ögonproblem som leder till blindhet. 

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Det kan vara svårt att trimma hunden eftersom de har dubbel päls, vilket innebär att de måste borstas ofta med en hundborste med fasta borsthår. Hunden fäller ganska ofta, så genom att borsta pälsen regelbundet minskar risken för att håret täcker hela ditt hem. 

Akitas är också mycket rena hundar, så du bör endast bada dem när de behöver det. De uppfattas inte av alla som sociala hundar och bör tränas ofta, så börja socialisera hundarna väldigt tidigt och gör dem vana vid att umgås med både människor och andra djur.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hundrasen bör trimmas en eller två gånger per år, medan långhåriga Akitas bör trimmas varannan eller varannan månad.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundrasen har en dubbel päls och fäller vanligtvis två gånger om året, där ytterpälsen fäller före hundens underpäls. Hundrasen kommer också att fälla periodvis under året. 

Hunden måste borstas regelbundet för att undvika att deras fällda hår samlas på mattor, möbler och kläder. Det är inte ovanligt att hundrasen fäller lite en eller två gånger i veckan beroende på hur ofta de borstas.

Hur ofta bör man motionera en Akita?

Det rekommenderas att hundrasen tränas 7 gånger i veckan i minst 60 minuter varje gång. 

De är benägna att bli överviktiga så det är viktigt att du inte övermatar din Akita eller ger dem rester från middagsbordet, annars kan du få en hund som väger över 15 kilo för mycket. 

Hundrasen behöver också gott om mental stimulans, så de bör ges aktiviteter som att leka hämtning och springa runt på gräsmattan för att undvika beteendeproblem som destruktivt tuggande. Ett sätt för hunden att få sin mentala stimulans är att gå på promenader eller jogga med sina ägare.

Ursprung och historia

Vad har Akita för ursprung och historia?

Hunden har sitt ursprung i Japan och föddes ursprungligen upp som kamphund. De anses vara en av de mer självständiga raserna och är kanske inte lämpliga för förstagångshundägare som inte riktigt lärt sig hur man uppfostrar och tar hand om en hund.

Akita valp

Vad kostar en Akita valp?

En Akita valp brukar kosta ca 21000-29000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

De kan i genomsnitt få en till tre valpar.

Hur är en Akita valp?

Valparna är mycket roliga och de kan vara en bra familjehund om de uppfostras rätt. Hundarna är mycket lojala mot sin familj och valparna kommer att växa till att älska alla de möter. 

Hunden har också en lekfull sida och valparna älskar att leka med andra Akita-valpar. De kan ta lite tid på sig att vänja sig vid främlingar, men valparna brukar värma upp för dem efter ett tag. 

Valparna leker i timmar med sina leksaker och älskar att springa runt på gräsmattan eller gå på promenader i grannskapet nära hemmet.

Akita pris

Vad är det för pris på Akita?

Ett genomsnittligt pris på Akita är ca 21000-29000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Akita uppfödaren finns.

Akita uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Akita?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Akita omplacering

Hur hittar man en Akita för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Akita omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Akita.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Akita intelligent?

Det är inte bekräftat om hunden är intelligentare än andra raser, men vissa hävdar att de i alla fall ser smartare ut.

Är hunden lättlärd?

De är inte idealiska för nyblivna hundägare eftersom hundrasen kan vara ganska självständiga. Hunden är också en av de mer envisa raserna vilket kan göra dem svåra att träna.

Är en Akita skällig?

Deras skällande är mycket kraftfullt, vilket gör Akitas till bra vakthundar.

Andra relaterade sidor