Tibetansk Spaniel

Tibetansk spaniel har sitt ursprung på den tibetanska platån och i Himalayas bergsområden i Asien. Hundarna är intelligenta, har ett lugnt temperament, är familjeorienterade, är nyfikna, är små till storleken och har en lång livslängd. De är utmärkta husdjur.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Tibetansk spaniel som familjehund

Är det en bra familjehund?

De är också söta små hundar som kan bo i en lägenhet eller ett hus. Hundarna är lätta att träna, dreglar inte mycket och fäller inte för mycket hår. Vissa hundägare rapporterar även att de är bättre än vissa andra hundraser för personer med allergier eftersom de har lite mjäll.

Spanielhundarna är små så de tar inte heller upp för mycket plats i ditt hem. De verkar verkligen vänliga eftersom deras svansar viftar när de är glada att se dig, vilket är ytterligare en bonus om du letar efter en glad hund som alltid är där.

Hur är det att äga en Tibetansk spaniel?

Om du är osäker på om din spaniel är rätt husdjur för dig bör du lära dig mer om dessa hundar i förväg. Hundarna är intelligenta och självständiga. De kan vara territoriella såväl som överbeskyddande (särskilt mot sina ägare).

Hundarna är utmärkta följeslagare till små barn eftersom de är mycket snälla mot barn. Hundrasen är också bra med gamla människor, särskilt om de stannar på samma ställe på grund av åldersrelaterade handikapp som artrit eller hjärtsjukdomar.

Även om spanielhundar i allmänhet är fantastiska husdjur kan de vara svåra att träna på grund av sin självständiga natur och tendens att lätt bli uttråkad.

Tibetansk spaniel fakta

Hur länge lever Tibetansk spaniel?

Hundrasen kan leva i genomsnitt 13-14 år.

När är Tibetansk spaniel fullvuxen?

Hundarna når sin fulla mognad vid 1 års ålder.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundrasen har bruna ögon.

Vad har Tibetansk spaniel för vikt?

Spanielhunden väger 4-9 kg.

Vilka färger har Tibetansk spaniel?

Hundrasen finns i tre olika färger, brun, svart och aprikosfärgade.

Är en Tibetansk spaniel allergivänlig?

Nej, en Tibetansk spaniel är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Tibetansk spaniel för personlighet och temperament?

Hundarna är nyfikna och reagerar vanligtvis positivt i många situationer, men de kan också vara nervösa eller blyga när det gäller främlingar. De är utmärkta husdjur för personer med mindre bostadsutrymmen som vill ha ett lågmält sällskapsdjur.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundrasen har vackra pälsar och kräver lite grooming. Päls är silkeslen, men behöver borstas minst en gång i veckan för att hålla den snygg. Spanielhundar fäller inte mycket, så borstningstiden kan vara minimal.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hundrsens päls bör trimmas regelbundet. Deras pälsar kan bli olika långa i olika delar av hunden. Hundrasens pälsar bör trimmas med mellanrum under året för att möjliggöra en snabbare och hälsosammare tillväxt.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Denna hundrasen fäller lite hår.

Hur ofta bör man motionera en Tibetansk spaniel?

Hundarna bör motioneras tre gånger om dagen. De tycker om kraftig motion i form av en lång promenad, några minuters löpning och en 20-30 minuters lek. Tibetanska spanielägare kan också inkludera korta utbrott av mer ansträngande övningar, t.ex. måttliga till högintensiva utbrott med ca 4-5 minuter eller så åt gången.

Hundarna kommer troligen att tillbringa det mesta av sin tid med att puttra runt i hemmet, men när de åldras behöver de dagliga promenader för att inte bli stillasittande. Vissa hundägare kan tycka att det är bra att dela upp promenaderna i två kortare promenader, ofta på morgonen och kvällen, i stället för en lång promenad bara en gång om dagen.

Ursprung och historia

Vad har Tibetansk spaniel för ursprung och historia?

Denna hundras har sitt ursprung på den tibetanska högplatån och i Himalayas bergsområden i Asien.

Det är en gammal tibetansk ras som är mycket sällsynt utanför de tibetanska regionerna. Dessa hundar introducerades till Europa och Nordamerika på 1950-talet.

Den tibetanska spanielhunden är en korsning mellan tibetanska terrier och lhasa apsos som har sitt ursprung i Asien på den tibetanska högplatån och i Himalayas bergsregioner. 

Hundrasens ursprung är dock fortfarande omdiskuterat där vissa hävdar att de har sitt ursprung i avelsprogram i Europa och Amerika på 1900-talet och andra hävdar att de kommer från Kina eller Japan runt 1600 e.Kr.

Tibetansk spaniel valp

Vad kostar en Tibetansk spaniel valp?

En Tibetansk spaniel valp brukar kosta mellan 16000-22000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen kan få 2-6 valpar per kull.

Hur är en Tibetansk spaniel valp?

Valparna är vackra och intelligenta hundar som är familjeorienterad och ganska nyfikna. Dessa valpar är utmärkta husdjur för aktiva ägare och de gärna vill stå i centrum för uppmärksamheten.

Tibetansk spaniel pris

Vad är det för pris på Tibetansk spaniel?

Ett genomsnittligt pris på Tibetansk spaniel är ca 16000-22000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Tibetansk spaniel uppfödaren finns.

Tibetansk spaniel uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Tibetansk spaniel?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Tibetansk spaniel omplacering

Hur hittar man en Tibetansk spaniel för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Tibetansk spaniel omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Tibetansk spaniel.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Tibetansk spaniel intelligent?

Hundarna är mycket intelligenta och lätt att träna. De klarar sig bra i lydnad, agility, spårning och andra hundsporter där koncentrationsförmåga är nyckeln.

Är hunden lättlärd?

Dessa hundar är lätta att träna.

Är en Tibetansk spaniel skällig?

Hundarna är kända för att vara godmodiga och nyfikna, men det händer att de skäller.

Andra relaterade sidor