Schapendoes

Det är inte ovanligt att se Schapendoes hundar i Europa och USA. De är vanligtvis svarta med en vit rand längs ryggen, som syns när de vänder sig om.

Schapendoes-hundar är mycket populära eftersom de är lojala, aktiva, intelligenta och kärleksfulla mot sin familj.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Det sägs att rasen har sitt ursprung i Holland i slutet av 1950-talet när en holländsk uppfödare letade efter en typ av fårhund som kunde skydda fåren från rovdjur samtidigt som den kunde vara herde för dem.

Här kommer du få reda på:

  • Schapendoes fakta
  • Schapendoes pris
  • Schapendoes valp
  • Schapendoes omplacering

Schapendoes som familjehund

Är det en bra familjehund?

Schapendoes är en elegant och intelligent ras. De är mycket aktiva och lojala mot sin familj, vilket gör dem till en bra kandidat för en familjehund. 

Hundrasen behöver få mycket motion och mental stimulans eftersom de lätt blir uttråkade. De kan också ibland bli jobbiga om de inte fått ordentligt med motion.

Hur är det att äga en Schapendoes?

Hundar är intelligenta och lojala mot sina ägare. De är också mycket aktiva och älskar att tillbringa tid med sin familj. Hundarna kan också tåla att leva i ett varmt klimat, vilket gör den till ett bra val för människor som letar efter en hund för att leva i ett tropiskt område.

Schapendoes fakta

Hur länge lever Schapendoes?

Hundrasen kan leva upp till 13 år.

När är Schapendoes fullvuxen?

Det tar ungefär två år för hunden att nå sin fulla storlek.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Ögonfärgen för denna hundras är brun.

Vad har Schapendoes för vikt?

Det är en medelstor till stor hund med en genomsnittlig vikt på cirka 25 kg.

Vilka färger har Schapendoes?

Schapendoes är vanligtvis svart och brun, svart och vit, enfärgad vit med mörk nos, rödsabel med ljusare bruna övertoner eller lever med mörkare bruna övertoner.

Är en Schapendoes allergivänlig?

Nej, en Schapendoes är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Schapendoes för personlighet och temperament?

En viktig sak att notera är att hundarna är ganska blyga och kan vara lite nyfikna mot nya människor om de inte känner dem. De blir dock mycket lojala och kärleksfulla mot sin familj när de väl lär känna dem. De är också mycket aktiva och intelligenta hundar vilket gör dem perfekta för dem som älskar utomhusaktiviteter som cykling, löpning, vandring osv.

Hundarna är älskvärda, lekfulla, hängivna sällskapshundar som trivs med mänsklig kontakt.

Det är en hund som specialuppföddes i Holland i slutet av 1950-talet av den holländska uppfödaren Van der Stelt. Rasen utvecklades efter andra världskriget när det inte fanns några herdehundar tillgängliga för att driva får på grund av den.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

En Schapendoes-hund bör borstas minst en gång i veckan eller vid behov. Detta hjälper till att förhindra att den fäller, ta bort överflödig smuts och skräp som kan irritera huden och hålla din schapendoes snygg. Pälsen på är tjock och fäller inte mycket så det behövs inte mycket borstning normalt sett.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Pälsen bör trimmas regelbundet.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundrasen fäller ganska mycket. Detta beror på att den har en dubbelskiktad päls. Underpälsen är vanligtvis mjuk och tjock, medan täckpälsen vanligtvis är slät och rak.

Schapendoes-hunden har en dubbelt belagd päls. Underpälsen är mjuk och tjock, medan täckpälsen vanligtvis är slät och rak. Rasen skinnar ganska mycket på grund av denna unika pälstyp.

Hur ofta bör man motionera en Schapendoes?

Du bör träna din hund minst en gång per dag. Om du har tid för mer än ett dagligt träningspass kan du dock dela upp det i morgon- och kvällspass. Och om du är ute efter mer än bara enkla övningar kan du överväga att träna din hund att springa agilitybanor.

Ursprung och historia

Vad har Schapendoes för ursprung och historia?

Schapendoes ursprung och historia är oklart, men man tror att de troligen härstammar från en herdehund från Holland som kallas holländsk fårhund.

Hundarna är inte bara intelligenta och lydiga utan också självständiga till sin natur. I synnerhet deras intelligens gör att de kan vara mycket framgångsrika i många aktiviteter, t.ex. att vakta familjens hem, stora boskapshjordar och hålla andra djur på avstånd.

Schapendoes valp

Vad kostar en Schapendoes valp?

En Schapendoes valp brukar kosta mellan 13000-19000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen kan få upp till sex valpar åt gången.

Schapendoes pris

Vad är det för pris på Schapendoes?

Ett genomsnittligt pris på Schapendoes är ca 13000-19000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Schapendoes uppfödaren finns.

Schapendoes uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Schapendoes?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb, där många bra uppfödare är medlemmar.

Schapendoes omplacering

Hur hittar man en Schapendoes för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Schapendoes omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Schapendoes.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Schapendoes intelligent?

Alla hundar är intelligenta, men dessa hundar har avlats i över 50 år för att vara exceptionellt smarta.

Är hunden lätt att träna?

Ja, Schapendoes-hunden är en av de mer träningsbara raserna. Det tar lite tid att vänja dem vid nya kommandon, men de är ganska självmedvetna så du kan finna dig i att vara ganska effektiv i din träning med den här rasen.

Är en Schapendoes skällig?

En Schapendoes-hund kan skälla mer än andra hundraser. Detta beror på att fårhundens boskapsskötselinstinkt fortfarande är känslig hos många av dessa hundar.

En Schapendoes kan också skälla mer för att den inte har tränats ordentligt. Om du inte är säker på om din hund behöver tränas kan du kontakta ett proffs för att få en bedömning av din hunds beteende och hur de kan hjälpa dig att träna den.

Andra relaterade sidor